2017-06-25

Lastenvaatteiden hankinta kriteerit

Ekologiset lastenvaatteet


Myönnän, etten ole joka hetki tiukkapipoinen, mutta pyrin kuitenkin lastenvaatteita hankkiessa kannattamaan mahdollisimman usein muutamaa arvoa, joita pidän erityisen tärkeinä.

1. Myrkyttömyys.

 Olen itse hyvin herkkä vaatteiden jytkyille värjäysaineille, joten haluan ostaa mahdollisimman myrkyttömiä vaatteita lapsilleni. Se valinta suojelee niin lapsiani, kuin vaatteiden tekijöitäkin. En halua omilla valinnoillani lisätä kenenkään syöpäriskiä, tai haitata hormooni tasapainoa. Valitsen mahdollisuuksien mukaan tekstiileissä värjäämättömiä, tai öko-tex sertifikoituja materiaaleja. Yritän välttää perfluorattuja yhdisteitä ja gore-tex pinnoitettuja materiaaleja. 


2. Läpinäkyvyys.

 Jos mahdollista, niin haluan tietää kuka vaatteeni tekee. Mitä enemmän tiedän valmistajista, niin sen parempi. Paras tilanne on silloin, kun tuotantoprosessia voi seurata puuvillapellolle, tai vaikka villantuottajan pihaan asti. En halua pukea lapsilleni vaatteita, jotka joku toinen lapsi on verisin käsin tehnyt. Haluaisin olla varma, että työntekijät saa työstään reilun korvauksen. 

3. Ekologisuus

Tämä kysymys on hieman monimutkainen, mutta pidän kuitenkin ohjesääntönä sitä, että materiaalit olisi tuotettu luonnonmukaisesti. Tietenkin esimerkiksi puuvillan kasvatus vaatii hyvin paljon vettä ja pellavan kuitujen irrottaminen on hieman haasteellista. Haluan kuitenkin valita materiaaleja, joiden  kasvattaminen ei kuormita maaperää mm. torjunta-aineilla.

Haluan välttää mahdollisuuksien mukaan myös tekokuituja. Tekokuituisista vaatteista irtoaa joka kerta pieniä muovihiukkasia, jotka kulkeutuu lopulta vesistöihimme ja vedenelävien kautta meidänkin ruokapöytään. 5% polyesteriä vaatteessa ei tietenkään ole yhtä paha, kuin kokonaan tekokuituinen vaate, Jos löydän kuitenkin 100% luonnonmukaisesti tuotettun luonnonkuituisen vaatteen, joka on värjäämätön, tai värjätty mahdollisimman myrkyttömillä väreillä, niin myönnän olevani hyvin hyvin iloinen. Tämän kriteerin täyttää mm. Ruskovilla, Hilla ja suurelta osalta Melli.

laadukkaat lastenvaatteet


Jos en kuitenkaan löydä kriteerini täyttäviä vaatteita helposti, niin saatan ostaa vaatteet kirpputorilta. Tiedän, ettei kirpputorilta ostettu vaate kuitenkaan pelasta siltä vastuulta, joka meillä jokaisella on vaateteollisuuden muuttamiseksi eettisempään, myrkyttömämppään ja ekologisempaan suuntaan. Ajattelen kuitenkin, että se on edes hieman parempi valinta, kuin sellainen uutena ostettu vaate, joka ei kestäisi eettisen tuotannon osalta päivänvaloa. Kirpparilta ostettu vaate on ollut kierrossa jo kerran ja siitä on ehkä haihtunut pesuissa osa haitallisista kemikaaleistakin. Parasta on tietenkin silloin, kun löydän kaikki kriteerini täyttävän tuotteen käytettynä

Aina ei kuitenkaan kirpputorilta ostetut vaatteet pelasta ihoherkistynyttä, vaikka materiaali olisikin lähellä tuotettua luomupuuvillaa. Itse sain jäätävän ihottuman yhdestä tälläisestä ostoksesta. Kuitenkin silloin, kun tunnen vaatteet tuottajan, sen käyttämät värjäysaineet, sekä mahdollisesti tiedän jopa edellisen käyttäjän käyttämän pesuaineen, niin aletaan olla hyvin turvallisilla vesillä ihoherkkienkin osalta. 

Ukovaatteissa, tai vaikka uimapuvuissa kaikki nämä kolme vaatimusta ovat edelleen vaikea yhtälö. Tietenkin  uida voisi alastikin, mutta aina se ei ole kuitenkaan mahdollista. Lasten kanssa vaatteet tulee ajaa asiansa kurassa, kylmässä ja märisssä olosuhteissa. Mitään täydellistä valintaa ulkovaatteiden osalta mulla ei ole vielä vinkata. Euroopassa valmistetut ulkovaateet saattavat sisältää perfluorattuja yhdisteitä, kun taas kauempana tuotettujen tekstiilien tuotanto-olosuhteista ei voi mennä oikein takuuseen (jos  tarkastuskäynneillä tehtaissa käydään vaikka vain kerran vuodessa). Papu kuitenkin valmistaa kierrätetystä polyamidista ja elastaanista uimapukuja, jotka ovat valmistettu Suomessa....

Kriteerit lastenvaatteiden hankintaan


Koska olen vähentänyt vaatteiden määrää, niin pystyn satsaamaan laatuun, tukemaan kotimaisia yrityksiä ja välttämään vaatteiden myrkyllisiä käsittelyaineita. Suunnittelen myös hankintoja hieman etukäteen ja pyrin varaamaan tietyn prosenttiosuuden tuloistani vaatteiden hankintaan. Tällöin pystyn hankkimaan sellaisia vaatteita, jotka täyttävät kriteerini,  eikä kompromisseja välttämättä tarvitse tehdä. 

Myönnän silti, että joskus lipsun periaatteistani, Viimeksi annoin lasten valita mieleisensä kesähatut materiaaleja katsomatta. Tosin paikkasin pahettani ostamalla samalla reissulla Prismasta ihanan, ekologisen, myrkyttömän ja läpinäkyvästi tuotetun Hillan bodyn, sillä se oli tarvelistallani. <3 

- Riina 


5 kommenttia:

 1. Aika samoja kriteereitä on itsellänikin ja olen kyllä ollut hieman yllättynyt siitä, ettei vaatteisiin menevä summa ole kasvanut hirveästi, vaikka olen panostanut eettiseen kuluttamiseen sekä lasten että itseni suhteen. Olen siis pitänyt tarkkaa kirjaa vaaatemenoista jo useamman vuoden ja toki kokonaissumma on hieman kasvanut, mutta aika edullisesti on edelleen menty, sellaiset turhat heräteostokset ketjuliikkeistä on vaan jääneet pois. Parempi näin ja on kiva käyttää vaatteita, joita voi pitää hyvällä omallatunnolla. Ulkovaatteet meilläkin se, mistä on vaikein löytää eettistä ja ekologista..
  -Kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Mahtavaa, että vaatebudjetti on pysynyt kohtuudessa! Meilläkin suunnitelmallisuus ja vaatteiden määrän vähentäminen on avaintekijä. Odotan mielenkiinnolla sitä hetkeä, kun joku alkaa tekemään mehiläisvahalla vedenpitäviksi käsiteltyjä ulkohaalareita... Sitä odotellessa pitää kai vaan tyytyä riittävän hyvään. :D

   Poista
  2. Mehiläisvahasta tuli mieleen, että Fjällräven-merkiltä löytyy myös lapsille ulkovaatteita joiden pinnan vedenpitävyyden saa palautettua mehiläisvahalla. Kankaan nimi on G-1000 ja vahan Greenland-wax. Itselläni on ollut ja on edelleen useampi tuote käytössä (takkia ja housuja) ja ovat kyllä sekä käteviä että kestäviä.

   Poista
  3. Mielenkiintoista! :) Fjällräven ei kuitenkaan ole saanut silmissäni oikein eettisen tuotannon sijaa. Merkki jäi jossain vaiheessa kiinni siitä, että heidän käyttämiään untuvia oli revitty eläviltä linnuilta. Tosin ilmeisesti he ovat sittemmin pyrkineet valitsemaan kumppaninsa paremmin. Luottamusta on silti vaikea ostaa takaisin...

   Poista
  4. Huh, joo ymmärrän että tuollaisella tiedolla ei haluaisi merkkiä tukea. Itse olen vältellyt untuvatuotteita just tuosta syystä. Viime syksynä kuitenkin juuri tuota asiaa kyselimme partiokaupasta (mies oli pohtimassa uuden talvitakin hankintaa) ja silloin meille sanottiin että Fjällräven olisi sitoutunut eettiseen untuvatuotantoon. Hyvä jos asiasta on aiemmin noussut kohu, sillä tavalla saadaan yritykset toimimaan vastuullisemmin :) Ymmärrän että jos on kerran merkkiin pettynyt, siihen ei mielellään palaa. Itsellä kävi samoin Marimekon kanssa (kun hankkiutuivat turkisbisnekseen..).

   Poista