2017-05-20

Minimalismi ja lastenhuoneen lelut

KonMari lastenhuone

minimalismi lastenhuone

Olen aijemminkin vähentänyt lastenhuoneen lelumäärää. Karsin silloin kaikki muovilelut pois legoja lukuunottamatta. Myönnän olleeni hieman ftalaatti kammoinen. Koitin tehdä karsimisen kuitenkin lempeästi. Vein muovilelut ensin kellariin ja muutaman kuukauden päästä kysyin lapsilta, voiko leluista luopua kokonaan ja he suostuivat!

Tuli joulu ja syntymäpäivät ja leluja tuli hieman lisää. Koitimme toki lähipiiriä ohjeistaa hankkimaan vain tarpeellisia lahjoja, tai kokemuksia tavaran sijaan, mutta silti niitä leluja jostain tulvi. Vaikka pidän tärkeänä, että lapset saa ympärilleen kirjoja ja sarjakuvia, niin Aku Ankkojakin tuntui olevan jo kaapit väärällään. Miltein täyteen väritetyt tehtäväkirjatkaan ei oikein enää lapsia innostaneet. Pelejäkin oli melko paljon. Pehmolelut pursusivat korin laitojen yli, vaikka olinkin koittanut pitää niiden määrän aisoissa. Lapset alkoivat hieman useammin purnata lelujen siivoamisestakin. Jotain oli taas pakko tehdä!

Levitin kaapeista ja sängyn alta kaikki lelut, värityskirjat, pelit ja askarteluvälineet lattialle. Niitä oli enemmän, kuin olin kuvitellut! Koko lastenhuoneen lattia peittyi tavaraan. Pyysin lapset yksi kerrallaan luokseni ja pyysin valitsemaan leluista ja askartelu jutuista kaksitoista mieleistä tavaraa. Olin lukenut jostain, että lapset leikkivät vain n. kahdellatoista tavarallaan, joten määrä tuntui fiksuilta. Niputin toki joitain juttuja yhdeksi tavaraksi, kuten junaradan, pikkulegot ja leikkiruuat.

Myönnän, että teki kyllä mieli valita leluja lapsien puolesta ja jättää lastenhuoneeseen vain ne kaikkein kauneimmat, mutta eihän siinä olisi ollut mitään järkeä! Enhän minä niillä leiki, vaan lapset. Lapset kuitenkin valitsivat lempi lelunsa melko vaivattomasti. Leluja jäi juuri sopiva määrä, kun molemmat huoneessa nukkuvista lapsista valitsi mieleisensä. Annoin vielä kummankin valita kahdentoista lelun ja askarteluvälineiden lisäksi neljä lempi peliä.

Lattialle jääneet lelut kauhistutti. Niitä oli aika paljon, vaikka kuvittelin aijemmin kaikkea sälää olevan vain kohtuullisesti. Pakkasin lelut ilmavasti paperikasseihin ja niitä tarvittiin kuusi! Raahasin kuusi paperikassia kellariin.

Sovimme lasten kanssa, että halutessaan kellarista voi hakea jotain takaisin. Tällöin mielellään jotain muuta viedään lastenhuoneesta kellariin, jotta tavaramäärä pysyy kohtuudessa. Myönnän, että kaikkeen liittyy taka-ajatus. Toivon, että jossain vaiheessa kellarissa lymyilevät lelut voidaan antaa pois. En halua kuitenkaan tehdä asiasta liian radikaalia. Lapset saavat tehdä asiat lempeästi omaan tahtiinsa. eikä niiden ole pakko tietenkään niellä ihan jokaista minimalismi haavettani.

Eli lasten kanssa lelujen vähentäminen kannattaa tehdä lempeästi. Mitään ei ole pakko hävittää heti. Siivoamista voi helpottaa laittamalla aina osan tavaroista vaikka vaatehuoneeseen,tai kellariin,  jolloin leluja voi vaihdella ja mielenkiinto säilyy. Sinullekin voi käydä yhtä hyvä säkä, kuin mulle, jolloin lapset onkin valmiita itse luopumaan leluista kokonaan jonkin ajan päästä. Ehdottomasti kaikkein tärkeintä on, että lapsi saa itse valita huoneeseen jäävät iloa tuottavat tavaransa!

<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti