2017-05-02

Kolme tapaa vähentää tavaraa


KonMari ja minimalismi

KonMari ja minimalismi

Olen kokeillut tavaran vähentämiseen vaikka mitä! Olen testannut "1-tavara päivässä pois"-metodia 100-tavaran haastetta, sekä käynyt läpi yhden laatikon, tai tason kerrallaan. Mikään näistä metodeista ei kuitenkaan tehnyt näkyvää muutosta lapsiperheemme tavaramäärään.

Mietin, johtuiko tavarakaaos ainoastaan siitä, ettei mieheni ollut niin intohimoinen tavaran vähentäjä, kuin minä.

Sain kuitenkin käsiini KonMari* kirjan ja sen myötä tajusin, että omaisuus tulee käydä läpi tavararyhmä kerrallaan yhtäjaksoisesti! Marie Kondon opeista tajusin, ettei minun tule murehtia miehen tavaramäärästä, sillä tärkeämpää oli, että nille on tarpeeksi tilaa. Sitäpaitsi, jos keskittyisin vähentämään yhteisiä, omia ja lastentavaroita, niin karsiminen tarttuisi mieheenkin lopulta jossain määrin vääjäämättä. Niin siinä tapahtuikin! Sain myös pystyviikata mihen vaatteet, jolloin tavaroille oli kaapissa enemmän tilaa

Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä tavaramäärä oli siltikin liian suurin. Pidin niin monista tavaroistamme, vaikkei ne välttämättä ollut tarpeellisia. Törmäsin kuitenkin toiseen hyvin tehokkaaseen, mutta äärimmäisen lempeään tapaan luopua turhista tavaroista.

"Pakkausbileet" ei toki ole mikään uusi keksintö. Siinä kuitenkin jokin yksittäinen tavararyhmä, tai vaihtoehtoisesti koko omaisuus, pakataan laatikoihin. Tämän jälkeen laatikoista saa ottaa esiin vain ne tavarat, joita oikeasti tarvitsee. Parin kuukauden päästä jäljelle jääneet tavarat voi hyvillä mielin antaa pois, sillä kausi vaatteita lukuunottamattamatta, muutaman kuukauden testi antaa tarpeellisista tavaroista ihan hyvän kuvan.

Jos kuitenkin alat pois antamisen hetkellä jännittämään, että saattaisit sittenkin tarvita joitain laatikossa olevaa, niin mieti ensin kuinka vaikeaa kyseinen tavara olisi hankkia tarpeen mukaan uudestaan?! Jos vastauksesi on, ettei kovin vaikeaa, niin voit surutta antaa tavaran sellaiselle, joka tarvitsee sitä juuri nyt. Kaupat ja kirpputorit on täynnä tavaraa, joten  tarpeiden tyydyttäminen ei nykypäivänä ole kovinkaan vaikeaa. Tavaroita voi tietenkin myös lainata! Tampereen kirjasto lainaa mm. kirjojen lisäksi kahvakuulia. Kaikkea ei tarvitse siis omistaa itse!

Oikeastaan KonMarin* ja Pakkausbileiden jälkeen päästään vasta siihen vaiheeseeen, että voit karsia tavaroitasi yhdeltä hyllyltä, tai tasolta kerrallaan. KonMarituksen myötä kaikille tavaroille määritellään oma paikkansa ja tällöin kerran vuodessa, tai puolessa vuodessa tavaroiden läpi käyminen pitää tavaratulvan lapsiperheessäkin kurissa.

Olen käyttänyt itse tavaroiden pakkaus-tekniikkaa keittiövälineisiin, sillä niiden tarpeellisen määrän selvittäminen tuntui muutoin mahdottomalta. Pakkausbileiden ansiosta keittiöstäni lähti kaksi paperikassillista tavaraa pois, vaikka kuvittelin ensin, ettei meillä enää olisi yhtään ylimääräisiä astioita....

Jos jostain taravaryhmästä meillä tällä hetkellä tulee vielä kahnausta, niin se on ehkä lelut. Vaikka olemme karsineet lelujen määrää suurella kädellä, niin siltikin niiden iltaisin paikalleen laittaminen saa lapsissa aikaan syvän huokauksen. Luulenkin, että kokeilen pakkausbileitä  meillä lähiaikoina leluihinkin. Luin jostain tutkimuksesta, jossa todettiin lapsien leikkivän keskimäärin vain kahdellatoista lelullaan. Siihen meilläkin on vielä hieman matkaa...

Kolme askelta tavaran vähentämiseen


1. KonMari* menetelmä auttaa käymään tavarasi läpi tehokkaasti ja yhtäjaksoisesti. Se auttaa löytämään juuri sinulle iloa tuottavat asiat.

2. "Pakkausbileet" on hyvä keino selvittää, kuinka paljon on riittävästi. Suosittelen sitä etenkin käyttötavaroiden tarpeellisen määrän selvittämiseen!

3. Ylläpidä minimalismia käymällä kaikki tavarasi hylly ja taso kerrallaan puolenvuoden, tai vuoden välein. Varsinkin lapsiperheessä, jossa lapset kasvaa hujausessa vaatteistaan ulos, on tavarat syytä käydä läpi melko säännöllisesti.

- Riina

*Affiliatelinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti