2017-04-11

Vaatteista ihottumaa

Allergiaviikko

Ensi viikolla vietetään Allergiaviikkoa. Allergia- ja astmaliitto rummuttaa allergiaviikolla tekstiilien kemikaaleista. Kamppanjasivu kehottaa mm. pesemään uudet vaatteet ennen käyttämistä! Sekään ei tosin aina riitä...

Itselleni vaatteiden kemikaalit on iän myötä yhä suurempi murheenkryyni. Olen atoopikko ja tuntuu, kuin tämä "lastensairaus" olisi vaan ajan myötä pahentunut. Usein oireita saattaa aiheuttaa yksittäiset pesuaineet, mutta herkistyn nykyään myös vaatteiden kemikaaleille ja pesuainejäämille.

Joitain vuosia sitten ostin H&M:ltä treggissit. Pesin ne heti kotona ohjeen mukaan, mutta housut haisivat silti jollekin voimakkaalle kemikaalille. Jumputin housuja pesukoneessa lopulta kymmenen kertaa, eikä haju lähtenyt siltikään. En uskaltanut laittaa housuja päälleni vaan heitin ne pois ja laitoin reglamaatio postia menemään.  H&M ei koskaan vastannut postiini....

Uusien vaatteiden lisäksi joudun käyttämään äärimmäistä varovaisuutta myös kirpputorilla. Ostin viimeksi luomupuuvillaisen neuleen, joka osottautui iholleni kuitenkin katasrofiksi! Kun pesin neuletta pesukkoneessa pesulapun ohjeen mukaan, niin ihmettelin runsasta värin irtoamista. (Meillä pesukoneen poistoletku on asennettu käsienpesualtaaseen, joten mahdollisen värien irtoamisen huomaa pestessä helposti) Neuleen kuivuttua kokeilin sitä päälleni ja pyörähtelin pari kertaa peilin edessä. Se näytti oikein hyvältä päälläni ja hetken olin oikein onnellinen löydöstäni. Otin takin pois ja menin koneelle. Puolen tunnin sisällä takin kokeilemisesta käsivarteni oli kirkuvan punaiset. Jokin takissa herkisti mut niin pahasti, että seuraavaksi vietinkin sitten aikaani suihkun alla, jotta kutina hieman helpottaisi. En voinut käyttää takkia enää, vaan oli pakko heittää se pois. En halunut laittaa vahinkoa kiertämään kenellekkään toiselle yliherkälle.

Muuten... allergiatunnus pesuainepaketin kyljessä ei kuitenkaan ole mun iholle takuu mistään. Olen herkistynyt sellaisillekin kemikaaleille, joita ehkä joku muu atoopikko kestää paremmin. Juuri siksi arki on joskus erityisen ärsyttävää. Koskaan ei oikein tiedä ennalta sopiiko tuote, tai vaate iholleni.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa on käytössä 3500 eri kemikaalia, joista 10% on  nykytiedon valossa mahdollisesti terveydelle haitallisia.

Rakastan mustia tekstiilejä, vaikka tiedänkin, että musta väri on usein se kaikkein ongelmallisin. Haluaisin oikeasti suosia enemmän myös kirppareita, mutta yliherkkyysreaktiot on laittanut mut hieman varpailleen. Tiedän, että uusien tekstiilien ostaminen ei todellakaan ole kovin ekologista. Tällöin yritän mennä eettisyys edellä. Haluan myös suosia myrkyttömyyttä, luonnonmukaisesti kasvatettuja materiaaleja, sekä tukea kotimaisia yrityksiä ja lähituotantoa.

Kuvassa olevat Nosh ja Hillla ovat merkkejä, joiden laatuun luotan ja jotka sopii ainakin meidän perheen herkkäihoisillekin....

- Riina

http://www.allergia.fi/allergiaviikko/tekstiilikemikaalit/
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/yskittaako-huivi-tuleeko-farkuista-ihottuma-tiesitko-mita-kemikaaleja-uudessa-vaatteessa-voi-olla-24408747/


3 kommenttia:

 1. Hei! Oletko kenties ottanut selvää ekopesuaineista? Ja en tarkoita niitä markettien "allergiaystävällisiä" aineita, joissa on muuten yhtälailla niitä haitallisia kemikaaleja. Vaan esim niitä, joita myydään luontaistuotekaupoissa ja netistäkin löytyy esim ruohonjuuresta. Jos päädyt kokeilemaan niitä niin lukisin mielelläni blogista kokemuksia, sillä niitä on aika vähän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Olet ihan oikeassa, että markettien "ekopesuaineet" ei aina todellakaan ole hirveän ekologisia. Olenkin ostanut lähikaupasta sellaista pesuainetta, joka sattuu sopimaan iholleni. Paketin kulmassa on kyllä joutsenmerkki, mutten nyt sitä minään ekopesuaineena pidä... Myönnän, että olen mennyt sieltä mistä aita on matalin ja hankkinut sen tuotteen, minkä saa ostettua mahdollisimman helposti ja nopeasti edellisen loputtua.

   Olen tosin kyllä joskus kokeillut myös ekopyykinpesuaineitakin. Pesupähkinät oli joskus käytössä, mutta en ollut tyytyväinen pesutulokseen. Pitää katsoa, jos uskallan kokeilla jotain uutta Ruohonjuuren valikoimasta. Sonetin astianpesuaine on tosin jo käytössä ja se onkin toistaiseksi ainoa, mitä käteni tällä hetkellä kestää.

   Kiitos postausideasta ja toivon, että pystyn palaamaan tähän aiheeseen myöhemmin, kun olen vähän tutkinut asiaa tarkemmin!

   - Riina

   Poista
 2. Moikka! Voi että kuulostaa niin tutulta. Meidän 3v poika on todella herkkä pesuainejäämille vaatteissa, ja siksi ostinkin kaikki vaatteet uusiksi. No selvisi sitten että niistäkään suurin osa ei käy kemikaalien takia vaikka pesisikin. Tällä hetkellä pojalla on kaksi paitaa ja kahdet housut joista ei tule oireita, väärät vaatteet saa ihon punottamaan samantien ja näppylöitä nousee ympäri kehoa. Kaksi päivää piti kaksi kertaa pestyä uutta paitaa enkä hoksannut kun vasta 2pv jälkeen että jalkojen iho on ihan kamalassa kunnossa. Kaupan pyykkiaineista pojalle ei käy mikään. Allegro ja swipen aine ainoat mitkä käy. En olisi ikinä voinut kuvitella että kemikaaleille voi herkistyä näin
  :(

  VastaaPoista