2017-04-27

Kuka tekee meidän vaatteet?

vaatevallankumous

Vaatevallankumous Papu


Suosin nykyään vaatevalinnoissamme Suomalaisia yrityksiä, jotka valmistaa tuotteensa joko Suomessa, tai ainakin pyrkii varmistamaan, että tuotanto tapahtuu eettisesti. Olemme hurjan onnekkaita, että sellaisia yrityksiä Suomessa on runsaasti!

Sellaiset vaatteet, joiden eettisyydestä, tai ekologisuudesta en voi mennä takuuseen, ostan usein käytettynä. Suurin osa ulkovaatteista kenkiä lukuunottamatta onkin poimittu Tampereen kirppispöydistä. Myönnän silti, ettei kirppisvaate pelasta eettiseltä vastuulta!

Reima* on esimerkiksi kertonut, että jos heidän ulkovaatteensa valmistettaisiin Suomessa, niin ne maksaisivat yli 300 euroa. En tiedä onko se silti reilua, että vaatteet tuotetaan halpamaassa, jossa työvoima maksaa mahdollisimman vähän....  Reima valmistuttaa kuitenkin varsin kestäviä vaatteita, jotka voi helposti käyttää lapselta toiselle! Eikö silloin tuotteesta voisi maksaa hieman enemmänkin, jos samalla saa takuun eettisemmästä tuotannosta, jota oikeasti valvotaan?

Iso osa vaatemerkeistä kehuu, että he tekevät tarkastuksia tuotteensa valmistaville tehtaille. Todellisuudessa tehtailla käydään ehkä kerran vuodessa ja pahimmillaan vielä ennalta sovitusti. Pystyykö vaatemerkit tällöin oikeasti valvomaan eettisyyttä?

Vimma sen sijaan kertoo verkkosivuillaan, että he käyvät tuotteensa valmistavilla tehtailla kerran kuukaudessa. Se kuulostaa musta jo paljon paremmalta! Heidän vaatteensa tehdään Suomessa ja Virossa.

vaatevallankumous Nosh

Lasten vaatekaapista löytyy mm.  Aarrekidin*, Hillan, Noshin, Marlonin, Vimman ja Papun vaatteita.Olen ihan tyytyväinen, että olen voinut pukea lapseni muihin, kuin lapsityövoimalla valmisttetuihin vaatteisiin. Kaikkien edellä mainituissa yrityksissä valmistetaan tuotteet läpinäkyvästi!

Ollaan saatu myös lahjaksi muutama Marimekon vaate. Näissä vaatteissa valmistusmaaksi on merkattu Viro ja Portugali. On silti hieman sääli, että Marimekko on omissa silmissäni kärsinyt hieman uskottavuuden puutteesta. En jotenkin osaa luottaa, että Marimekko pystyy pitämään kaikki eettiset langat käsissään.

Myönnän kuitenkin, että esimerkiksi sukkien ja pikkareiden valmistusmaata en edes tiedä! Ostin lapsille sukkia ja pikkareista marketista. Varmistin vaan niiden olevan öko-tex sertifikoidut, Mun pikkarit on mies hankkinut joskus Varustelekasta. Ne kestää ehkä ikuisesti, mutta niiden eettisyydestä tai ekologisuudesta en voi mennä takuuseen.

Meidän tekstiilien murheenkryyni on edelleen ulkovaatteet. Pidän esimerkiksi Merrelin barefoot kengistä, mutta ne on tehty ties missä! Haalarit ja takit olen viimeaikoina ostanut lähinnä kirpparilta, sillä en oikeain tiedä minkä merkin tuotteissa eettisyys ja ekologisuus oikeasti kohtaisi. Onneksi esimerkiksi Reima on tehnyt paljon muutoksia viimeaikoina mm. myrkyttömämpien materiaalien suhteen.

Mun vaatekaapissa on kirppisvaatteita, saatuja ja sitten niitä ostettuja. Noshin tregginssit on valmisttu Portugalissa Suomalaisten omistamassa tehtaassa ja lemppari Armedangels topit on tehty Portugalissa.

Mies hankkii vaatteensa lähinnä Varustelekasta....

Jos muutaman oikeasti ekologisen, myrkyttömän ja eetisen merkin nostaisin juuri nyt enemmän esiin niin ne olisi Melli & Hilla, sekä Aarrekid*. Näiden vaatteet on 100% luomupuuvillaa, joten mikromuoveja ei kulkeudu vesistöihin!  Lisäksi 100% puuvilla on helpompi kierrättää uudeksi tuotteeksi, kun vaatteen elinikä sellaisenaan on lopussaHillan ja Mellin tuotteiden puuvilla tuotetaan Kreikassa. Kankaat valmistetaan ja ommellaan Suomessa. Aarrekid* tuottaa vaatteensa omalla tehtaallaan Portugalissa.

<3 Riina

*Affiliatelinkki

2 kommenttia:

 1. Nosh on meidän suosikki, siinä on ihan parasta kun vaatteet on sellaisia joita teinityttökin suostuu pitämään, printtikuosit kun ei teinille enää iske, vaikka nuoremmat niitä vielä tykkää käyttää.
  Löysin sun blogin vähän sattumalta kun vaatteiden kemikaali-juttuja googlasin ja olen nyt lueskellut vanhempiakin postauksia, sulla on tosi kiva blogi ja kirjoitat hyvin!

  -Kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nosh tekee kyllä tosi kestäviä ja simppeleitä vaatteita. Värit ja materiaalit pysyy hyvinä pesusta toiseen ja itsekin tykkään kovasti! Ihan kaikkiin Noshin kuosiin en rakastu, mutta joukosta löytyy helmiä. Vaatteiden kemikaalit saa kyllä aikaan harmaita hiuksia, mutta on silti mahtavaa, että muutamassa vuodessa on tullut tarjontaan jo selkeä parannus.

   Mahtavaa, että eksyit blogiini!

   <3 Riina

   Poista