2017-03-20

Vehnänoras; hyödyllinen rairuoho!

vehnänoras


Minimalistista sieluani hivelee, kun jollakin asialla on useampi funktio. Sen lisäksi, että rairuoholla voi juhlistaa lasten kanssa pääsiäistä ja kevättä, niin siitä voi myös tehdä kehoa puhdistavaa juomaa!

Käytän meillä rairuohona vehnänorasta, joka on huima terveyspommi! Vehnänsiemenistä voi kasvattaa vehnänoraita ja 15-20cm pituisina niiden ravinnerikkaus on korkeimmillaan! Kasvatukseen menee n. 7-10pv. Samoista siemenistä voi kasvattaa monta satoa, mutta toisessa sadosa ravinnetieheys ei ole enää samaa luokkaa, kuin ensimmäisessä. Toisin kuin vehnäjauho, vehnä ei orasvaiheessa sisällä gluteenia lainkaan.

Oraan hyödyntämiseen ei ole pakko hankkia kallista mehustinta. Lähes samat hyödyt oraasta saa irti pureskelemalla vehnänorasta, kuin purkkaa. Purukalustomme onkin hellin mehustin! Maku on ehkä hieman lakritsimainen ja minusta ainakin ihan hyvä. Orasta pureskellaan suussa niin kauan, kun makua ja mehua irtoaa ja jäljelle jäävän kuitumöykyn voi sylkäistä biojätteeseen. Jos maku tuntuu kuitenkin liian tiukalta, niin sitä voi aina pehmentää esimerkiksi ananasmehulla, tai sitruunalla.

Vehnänoraissa on runsaasti lehtivihreää, jopa 90-mineraalia, sekä mm. A-,B-,C- ja E-vitamiineja ja runsaasti aminohappoja, mangeesiumia, kaliumia, mangaania, seleeniä, natriumia, sinkkiä, jodia, kuparia ja jne. Se on myös hyvin rautapitoinen ja sitä käytetäänkin mm anemian hoidossa. Vehnänoras on niin huikea kasvi, että sen voidaan kuvailla sisältävän nestemäistä happea! Kasvi puhdistaa kehoa kuona-aineista ja poistaa myrkkyjä, lisää valkosolujen muodostusta, hellii suolistoa, vahvistaa vastustuskykyä, poistaa tulehduksia, parantaa hemoglobiinia ja hedelmällisyyttä, sekä tukee painonpudotusta. Ulkoisesti käytettynä se auttaa iho-ongelmiin.  Listaa voi jatkaa miltein loputtomiin.

Imettäessä ei mitään hurjia puhdistuskuureja vehnänoraalla kannata tehdä, sillä myrkyt saattaa kulkeutua rintamaidon kautta vauvalle. Silloin tällöin vehnänoraspurkan jauhamisesta on kuitenkaan tuskin haittaa.

Vehnänoras *on muuten vuoden 2014 rohdoskasvi.

Vehnänorasterkuin:

Riina

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Vehn%C3%A4noras

http://www.riihipuoti.fi/tuote/luomu-idatysvehna-1kg/

http://www.jarvikyla.fi/product/vehnanoras/

*affiliatelinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti