2017-01-14

Miten varaa luomuoruokaan?

Miten varaa luomuruokaan?


Kuvittelin aina, ettei mulla olisi ikinä varaa ostaa pelkkää luomua. Ostin aijemmin ehkä kananmunat ja maidon luomuna, mutten ikinä kuvitellut pystyväni ostamaan esimerkiksi luomulihaa. Olin vakuuttunut siitä, että mun pitää voittaa vähintään lotossa, jotta voin elää niin, kuin haaveilin.

Vaikka luomun ostaminen onkin valinta, niin parilla pienellä kikalla sain oikeastikin rahani riittämään luomuruokaan siitäkin huolimatta, että olen juuri nyt kotihoidontuella ja ehdin laskuttamaan yritykseni kautta vaan karkkirahoja. 

luomua satokauden mukaan

Osta luomua satokauden mukaan! 


Tietenkin kotimaiset luomutomaatit, tai kurkut on juuri nyt hurjan kalliita. Sen sijaan juurekset, kaalit,  muualta tuodut sitrushedelmät, kurpitsat ja paprikat ovat näin talvella hieman kohtuuhintaisempia. Satokausikalenterista voi olla hurjasti apua! Katso mitä paikalliset tuottajat juuri nyt myyvät esimerkiksi Rekoissa. Sen lähemmäs satokauden mukaan syömistä tuskin pääsee.

Keskity lempiruokiisi!


Ei ole mitään järkeä ostaa koko kaupan luomuvalikoimaa, vain luomumerkin takia. Osta lempiruokiasi. Mieti mistä pidät ja ala sen jälkeen etsiä vaihtoehtoja ja ostokanavia. Itse pidän broilerista, mutten suinkaan osta sitä kaupan kalliinta broilerinrintaa. Keskityn halvempiin osiin, kuten siipiin. Tarkkaile perheenjäsentesi syömisiä. Mitkä ruuat maistuvat ja mitkä ehtivät pilaantua ennen, kun kukaan edes koskee? 

luomuliha

Pyydä lähikauppaasi luomutuotteita


Ei ole pitkää aikaa, kun luomutuotteiden määrä kaupoissa oli vain naurettava vitsi. Kauppiaat ei voi vastata kysyntään, jos ei kukaan ilmaise haluaan ostaa. Tutustu lähikauppasi tarjontaan ja pyydä kauppiaaltasi lisäämään luomutuotteita, jota oikeasti haluat ostaa. Mitä enemmän luomutuotteita ostetaan, niin sitä siedettävämmäksi myös niiden hinta laskee. Kun luomuomusta tulee arkipäiväistä, niin jää luomutuotteiden hinnasta usein kauppojen viljelemä "luomulisä" pois. Luomun hinta saattaa silti olla hieman enemmän, kuin tavanomaisen, muttei välttämättä ihan niin paljon, kuin luulisi. 

Luomuliha


Jos luomulihan hinta hirvittää, kysy kauppiaalta koska mitäkin tuotetta tulee lisää. Tee täsmäisku lihahyllylle lähellä uuden erän saapumista ja osta päiväystuotteita. Voit tehdä isomman erän ruokaa ja tarvittaessa pakastaa osan. 

Voit etsiä luomulihaa myös suoraan tuottajilta. Tuottajat myyvät luomulihaa usein isommissa paketeissa. Kerää ystäviä ympärillesi ja tilaa vaikka luomukaritsan, tai kyytön lihaa suoraan tilalta. Suoraan viljelijältä ostessasi voit tutustua paremmin eläinten elinolosuhteisiin ja tiedät oikeasti mistä ruoka tulee. 


luomulihaa edullisesti

luomuruokaa netistä

klikkaa ja nouda

Klikkaa ja nouda 


Mun on helpompi pitää ruokakuluni kurissa, kun ostan viikon ruuat kerralla netistä Prisman Klikkaa ja nouda palvelun kautta. Voit myös tilata tietenkin ruuat kotiinkin asti, mutta itse en ole vielä sitä kokeillut. 

Pienten lasten kanssa ruokien ostaminen valmiiksi keräiltynä ja pakattuna säästää hermoja! Luomutuotteet saattaa olla haastava löytää isoista kaupoista ja pienten lasten kanssa kaupassa käynti saattaa olla jo muutoinkin haasteellista ilman luomu aarrejahtiakin. Netistä ruokaostosten tekeminen on helpompaa ja budjettissa on helpompi pysyä, kun ostopäätöstä on aikaa miettiä hetki pidempään. 

Prisman lisäksi kannattaa tutustua myös esimerkiksi Raakatoriin, joka toimittaa ruokia nykyään myös Tampereelle! 

Mitä luomuruoka maksaa?


On helpompaa tietää onko jokin luomutuote oikeasti kallis, kun olet ensin tutustunut hintoihin. Foodien kautta näät S-ryhmän kaupoissa olevien luomutuotteiden hintoja. Tutustu myös nettikauppojen tarjontaan; Raakatoriin, Ruohonjuureen, Ekoloon, Riihipuotiin, My green today-verkkokauppaan, Hyvinvoinnintavarataloon, Reko ruokarinkeihin, Tietäväiseen, lähituottajiesi hintoihin jne. 


Siirry luomuruokaan pikkuhiljaa


Osta ensin maidot luomuna, sitten munat ja kasvikset. Siirry luomuun tuote kerrallaan, niin muutos tuntuu kevyemmältä. Ole armollinen itsellesi!

Vaikka suurinosa ostamastamme ruuasta on luomua, niin karkkipäivänä ostetaan karkkia ilman luomumerkkejäkin ja joskus tilataan kebabit. 

Ole luova ja joustava


Aina kaikkia luomutuotteita ei ole saatavilla. Muokkaa ruokaohjeita tarjonnan mukaan ja muuta suunitelmiasi kokonaan tarvittaessa. 

Reko renkaat, lähituottajat, lähiruokarenkaat, torit


Kannattaa ehdottomasti katsoa Facebookin Rekorenkaat! Siellä tuottajat myyvät tuotteitaan suoraan ja kuljettavat tuotteet jakelupäivänä tietyyn paikkaan. Rekon kautta saatat saada tuotteita halvemmalla suoraan tuottajalta. 

Tammelantorilla on kesäisin saatavilla esimerkiksi Rekolan tilan biodynaamisia tuotteita. Kannattaa tsekata lähitorisi! Kurkista myös kauppahalleihin, sillä ne on usein luomutuotteiden aareaittoja. 


luomua torilta


Mitä luomuruoka maksaa?

Elä yksinkertaisempaa elämää ja satsaa laatuun


Mikä on sinulle tärkeää? Mihin käytät rahaa ja mihin haluaisit käyttää sitä? 

Perheemme elää aika yksinkertaisesti. Emme käy usein ulkona syömässä, tai elokuvissa. Nautimme paljon ilmaisista asioista ja vietämme aikaa toistemme kanssa. En meikkaa, tai käytä rahaa kuntosalikorttiin. Rahaa siis jää luomuunkin!

Kun karsii elämästään turhaa ja keskittyy asioihin mistä todella nauttii, niin saattaa talous kestää luomunkin ostamisen. Karsimiseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi KonMaria, tai minimalismia. 

Miksi syöt luomua? 


Yleensä keinot löytyy, kun on tarpeeksi hyvä syy. 

Miksi haluat satsata luomuun? Mitä luomu antaa kehollesi? Onko eläinten elinoloilla sinulle merkitystä? Onko sillä väljä, miten tuholaisia torjutaan, tai mitä lainnoitetta pelloille levitetään? Tiedätkö mitä kaikkea kiertoviljely mahdollistaa? Tunnetko luomu tuottajia? Haluatko syödä gmo-vapaata ruokaa? Haluatko syödä ruokaa, joka antaa maalle yhtä paljon, kun ottaa?

<3 Riina 


luomun hinta

Luomu on valinta

2 kommenttia: