2017-01-27

Luonnollinen ehkäisy

Luonnonmukainen ehkäisy

Olin käyttänyt ennen lapsien hankkimista e-pillereitä, mutta ensimmäisen lapsen saatuani päätin, etten halua enää niitä syödä. 2007 puhuttiin jo paljon e-pillereiden haitoista. En ollut itse huomannut haittavaikutuksia, mutta halusin pelata varman päälle. Miksi siis söisin e-pillereitä, jos ei ole ihan pakko?!

Ensimmäisen lapsen jälkeen tuntui, että saatavilla oli vain huonoja ehkäisyvaihtoehtoja. Olen hieman allerginen kondomeille ja lisäksi ne tuntuu inhottavilta. Olin kuullut, että kierukan olemassa olon kyllä tunsi, tai ainakin kumppani saattoi tuntea siitäkin huolimatta, vaikka lääkärit sanoivat toista. Ihon alle laitettavasta ehkäisykapselista tuttavani oli saanut valtavan aknen. Imetys oli ehkäissyt itselläni hyvin, mutta ei se tietenkään ikuisesti jatkunut.

Oli siis etsittävä muita ehkäisymenetelmiä.

Kasveilla tehtävä ehkäisy, tai jälkiehkäisy ei ole kovin luotettavaa. Lisäksi pahimmassa tapauksessa kasveilla saa vain hormoonitoimintansa sekaisin, tai mahassa kasvavalle elämälle sikiövaurion. Yksi tälläinen ehkäisevä kasvi on peltorusojuuri. Joskus käytettiin myrkkykatkoakin, mutta kuten nimi kertoo, niin vaikutukset olivat usein aika karut. Usein ehkäisyyn käytettyt kasvit saattoivat aiheuttaa pysyvän hedelmättömyyden.

Luin jostain, että aspiriini tekee miehistä käytännössä katsoen ainakin väliaikaisesti steriilejä ainoastaan viikon käyttöajan jälkeen. Kamalaa!

Sitten mennään siittiöitä tappaviin vaahtoihin jne. Mikä tahansa aine, joka on niin voimakas tappaakseen siittiöitä, saattaa ihan hyvin tuhota myös naisen emmättimen hyvää bakteeriflooraa ja toisaalta aiheuttaa muutoksia limakalvoille. Niin... en ole tästä mitenkään varma, mutta omaan korvaani se kuulostaa järkeenkäyvältä.

Muistan lukeneeni jostain myös c-vitamiinin käytöstä ehkäisyssä. C-vitamiinitabletti laitettiin emättimeen juuri ennen yhdyntää ja tabletti antoi kuulemma puolen tunnin ehkäisysuojan. Itse en kyllä tästä menetelmästä menisi takuuseen.

Myös sitruunahapolla ja omenaviinietikalla on yritetty ehkäistä raskauksia. Menetelmä perustuu ajatukseen, ettei hedelmöittyminen ole mahdollista liian happamassa ympäristössä. Vaikka menetelmä toimisi, niin en näe mitään järkeä muutella ph-tasapainoa....

Toinen olettamus on, että kylmähoidot lisää miehellä hedelmällisyyttä, kun taas lämmin tuhoaa sitä.


VARMAT PÄIVÄT


Rytmimenetelmä on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto! Olen käyttänyt rytmimenetelmää niin raskauden ehkäisyyn, kuin  raskauden tavoitteluun ja todennut menetelmän toimivaksi. Lapseni ovat syntyneet n. 4-vuoden välein.

Rytmimenetelmän hyödyntäminen vaatii itsetuntemusta ja hieman kärsivällisyyttäkin. Oman kierron tunteminen ja kehon viestien kuunteleminen ei ehkä sovi kaikille, mutta itselläni se toimii!

Tarvittaessa voi turvautua ehkäisytietokoneeseenkin, joka laskee puolestasi varmat päivät. Lady- comp ehkäisytietokoneella mitatataan joka aamu ruumiinlämpö. Se paikantaa ovulaatio ajankohdan ja näin ollen kertoo turvalliset päivät. Edullisin laite maksaa lähemmäs 350€, mutta toisaalta se on pieni hinta luonnonmukaisemmasta ehkäisystä.  Laite opettelee ensimmäisen neljän kuukauden aikana käyttäjänsä kuukautisrytmin.

On olemassa myös kännykkäsovellus, joka toimii hieman samoin, kuin ehkäisytietokone. Natural cycles kännykkäsoveellukseen syötetään päivittäin ruumiinlämpö kahden desimaalin tarkkuudella ja sovellus laskee sen mukaan varmat päivät.

Edit; Tätä kirjottaessani huomasin, että ilmaisiakin kännykkäsovelluksia on saatavilla iso pino!

Mikään laite luonnollisen ehkäisymenetelmän käyttämiseen ei tietenkään ole pakollinen! Tutustumalla kuukautiskiertoosi, valkovuodon muuttumiseen kierron aikana, sekä kehosi lämpötilan muutoksiin, niin voit oppia tunnistamaan ovulaation ja erottamaan hedelmälliset päivät varmoista päivistä.

Kuukautiskiertoni aikana seuraan itse kiertopäiviä, sekä liman (valkovuodon) muutoksia. Olen laiska mittailemaan lämpöjäni, mutta jos haluaisi olla varmempi ehkäisystään, niin kaikkia kolmea menetelmää kannattaa seurata samanaikaisesti!

Luonnollinen ehkäisy onnistuu siis havannoimmalla kuukautiskiertoa, tunnistammalla ja erottamalla hedelmälliset , sekä varmat päivät toisistaan. Menetelmä sopii tietenkin myös ajoittamaan sopivimman hetken raskaaksi tulemiseen.

Kolme luonnollisen raskauden ehkäisyn kulmakiveä: 


1. Opi tuntemaan kuukautisrytmisi (rytmimenetelmä)
2. Mittaa aamulämpö
3. Tarkkaile liman (valkovuodon) muutoksia.<3 Riina

Lisää inspiraatiota luonnonmukaiseen ehkäisyyn:


http://www.terve.fi/vanhemmuus-ja-kasvatus/luonnonmukainen-ehkaisy-toimii
http://metku.net/~pesu/ehkaisy/luonnolliset.php
http://www.hs.fi/nyt/art-2000005033473.html
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/21/hedelmallisyystietokone-lupaa-ehkaisya-ilman-hormoneja'
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnollinen_ehk%C3%A4isy
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/26/kannykan-kuukautissovellukset-ovat-paljon-muutakin-kuin-vain-kalenteri

2 kommenttia:

  1. Mä käytin aikoinaan FertilityFriendiä ja löytyypä tuollainen ladycomppikin. Luomumenetelmän kanssa saa vaan olla tosi tarkkana ja juuri silloin kun eniten tekisi mieli tarvittaisiin ehkäistyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Naisen keho ihmeellisesti ovulaation aikana erittää runsaammin luontaista liukastetta ja samaan aikaan saa ph tasapainon siittiöystävälliseksi. Pitääkin tutustua tohon FertilityFriediin.

      Poista