2017-01-16

Kohti minimalismia: Näistä voit luopua heti!

Minimalismi, karsiminen

1. cd-levyt. 


Elämme digiaikaa! Kaikki musiikki löytyy netistä, tai jos ei löydy voit kopioida laillisesti musiikin cd-levyiltäsi koneellesi. Koneella olevista tiedostoista on helpompi karsia myös pois ne kappaleet, josta et pidä ja jättää vain lempi biisisi. 

Jotkin cd:t on suojattu kopiosuojauksin. Kopiosuojausta ei saa lain mukaan yrittää kiertää. Katso näiden levyjen kohdalla löytyykö kappaleet ostettavaksi netistä mp3-muodossa. Jos ei löydy, niin voit pitää kopiosuojatut levyt vielä fyysisessä muodossa. 

2. Parittomat sukat. 


Uskon vakaasti katalaan sukkahirviöön, joka syö sukkiamme. Parittomille sukille ei luultavasti koskaan löydy paria, joten on aika heivata ne ja jättää vain parilliset! 

3. Kuivuneet kynät (ja kynät joista et pidä)

Jos olet KonMarittanut tavarasi, niin kynät löytyvät helposti. Muussa tapauksessa etsi kaikki kynät asunnostasi ja käy ne läpi yksitellen. Kokeile jokaista ja heitä toimimattomat pois. Vie kaikki mainoskynäsi kierrätykseen. Jätä vain sellainen, jota todella käytät mielelläsi.

4. Rikkinäiset, tai väärän kokoiset vaatteet


Mieti jokaisen rikkinäisen vaatteen kohdalla aijotko todella korjata sen? Jos hajonnut vaate on pyörinyt jo vuoden kaapin perällä, niin on ehkä aika luopua siitä. Jos haluat käyttää vaatetta vielä, niin korjaa se heti, tai vie vaate jollekin korjattavaksi. Muussa tapauksessa luovu siitä! Vie rikkinäiset puhtaat tekstiilit esimerkiksi Nextiiliin.

Jos kaapissasi on väärän kokoisia vaatteita, niin anna ne jollekin, jolle ne sopii. Kirpparit notkuvat vaatteita, joten jos palaat entisiin mittoihisi, niin löydät kyllä päällepatavaa tarvittaessa nopeasti ja edullisestikin.

5. Vanhentunut ruoka


Käy keittiön kaappisi läpi ja heitä pois kaikki vanhentuneet elintarvikkeet. Jos kaapissasi on terveystuotteita, tai ruokia joissa on vielä päiväystä jäljellä, muttet luultavasti käytä niitä, niin anna ne jollekin, joka käyttää!

6. Ylimääräiset vuodevaatteet


Lakanoita  kertyy ihmisille salakavalasti! Meillä on kuivaava pesukone, joten lakananvaihtopäivänä ehdin pestä ja kuivata lakanat päivän aikana ja petaan samat lakanat illlalla takaisin sänkyyn, mitkä aamulla vein pesuun. En siis tarvitse kovin montaa lakanasettiä kaappiin  lapsiperheessämmekään.

Lahjoita ylimääräiset lakananasi pois. 

7. Ylimääräiset pyyhkeet


Mieti montako pyyhettä todella tarvitset arjessasi ja lahjoita loput pois. 

8. Pahvilaatikot


Vie kaikki pahvilaatikot kierrätykseen (paitsi jos olet pystyviikannut vaatteesi niihin)! 

9. Paperit *


Marie Kondo kehottaa luopumaan kaikista papereista. On kuitenkin papereita, joille pitää tehdä jotain lähiaikoina, kuten laskut. Voit kuitenkin tilata melkein kaikki laskut verkkopankkiisi sähköisenä. Käy läpi kaikki paperisi ja ota kuva teitokoneellesi tärkeistä papereista. Jos paperi on ihan pakko säilyttää fyysisessä muodossa, niin säilytä se, mutta muussa tapauksessa heitä se pois! 

10. Ylimääräiset sakset *


Monetko sakset omistat? Tarvitsetko todella niin monet?

11. Somen vilkuilu *


Sen lisäksi, että minimalismissa voi luopua tavaroista, niin on hyvä luopua myös aikaa vievistä turhista tavoista. Myönnän roikkuvani ihan liikaa facebookissa ja vilkuilen sähköpostiakin turhan usein. Viestit ei sieltä kuitenkaan mihinkään katoa, joten tuskin missaan mitään, vaikka katsoisin ne vain kerran päivässä (tai vaikka viikossa). 

- Riina

ps. tähdellä merkityissä mullakin on vielä parantamisen varaa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti