2017-01-18

Kohti minimalismia: Lahjat

Minimalismi ja lahjat

Lahjat on mulle tosi vaikea juttu. Joku on antanut ne mulle rakkaudella. Nähnyt vaivaa ja aikaa hankkiakseen, tai tehdäkseen jotain juuri mulle. Se sattaa olla ihana, mutta ei kuitenkaan sellainen esine, tai asia mitä todella tarvitsisin.

Ymmärsin kuitenkin jokin aika sitten jotain tärkeää: Lahjojen tarkoitus on olla ilon tuottajia! Ne on oikeastaan jo tehnyt tehtävänsä sillä samalla hetkellä, kun ne on annettu ja saatu.

Luopuessani minulle annetuista esineistä teen aina pienen rituaalin. Kiitän esineitä ja niiden antajia siitä ilosta, minkä ne ovat antaneet ja annan niiden mennä antamaan jollekin seuraavalle iloa.

Koska maailma hukkuu tavaraan, jota kukaan ei todellisuudessa tarvitse, niin olen pyrkinyt antamaan itse muille jotain syötävää siinä tapauksessa, jos en tiedä mitä toinen todella haluaisi, tai tarvitsisi. Suklaa on minusta hyvä lahja. Se on puhdasta rakkautta!

Toisaalta taas lahjat on asioita, jolla osoitetaan kiintymystä. En oikeesti halua tavaraa vaan sen takia, että tulisin onnelliseksi, tai iloiseksi. Kuitenkin ehkä suurin lahja on nykypäivänä ajan antaminen! Kuinka moni loppujen lopuksi antaa toiselle ihmiselle jakamatonta huomiota?

Lasten kohdalla lahjat on aina hieman isompi juttu. Sukulaisille ja ystäville yritämme kertoa lahjatoiveita, joita lapset todella haluaa, tai tarvitsee. Kaverisynttäritkin on hiljalleen muotoutuneet hieman erilaiseen suuntaan...esimerkiksi  9-vuotias tyttäreni halusi viedä parhaat ystävänsä elokuviin. Lahjoja ei tarvinnut tuoda, mutta jos ystävät välttämättä halusi lahjoa, niin he saivat lahjottaa pienen summan tyttären valitsemalle hyväntekeväisyys järjestölle. (Kodittomille kissoille.) Joulun aikaan sama tytär osti luultavasti kaikkein mieleisemmän "lahjansa" ihan itse säästämillään rahoilla. Toki lapsemme sai joululahjoja meiltäkin, mutta tuo itselle mieleisen ja tarpeellisen asian hankkiminen pisti taas miettimään tätä hullun tavarapaljouden määrää, mitä toisillemme suolamme pelkkää kiintymystä ja iloa tuottaaksemme!

Tietenkin aineettomat lahjat on aina parempi vaihtoehto. Tosin minä ja mieheni olemme niin huonoja käyttämään palvelulahjakortteja,  (esim hierojille) että lahjakortit ehtii vanhentua ennen kun tajuammekaan.

Oikeasti ihanan lahjan ei edes tarvitse maksaa mitään! On hullua ajatella, että vain rahalla voi osoittaa kiintymystä ja tuottaa toiselle iloa.

Kuitenkin tässä muutama vinkki jolla voi lahjoa toista minimalistisella twistillä. 


1. Osta jotain mitä voi syödä, tai juoda (kahvia, suklaata, teetä, hyvää olutta)
2. Anna jotain sellaista, joka on kulutustavara (kuten villasukat mun miehellä)
3. Anna aikaasi. Ole toiselle läsnä, Hiero, syö tai liiku läheisesi kanssa.
4. Vie lahjan saaja johonkin jännään paikkaan! Seikkaile!


<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti