2017-01-11

Iisimpää pyykinpesua

Minimalismi ja pyykinpesu

Asuimme joitain vuosia sitten pienessä puukerrostalossa Tammelassa. Omaan asuntoon ei saanut asentaa pesukonetta, vaan oli pakko käyttää viereisen talon pesutupaa. Esikoiseni oli juuri syntynyt ja pyykkiä tuntui tulevan valtavasti. En jaksanut raahautua pyykkitupaan, kuin ehkä kerran viikossa, mutta silloin pesin usein neljä isoa koneellista pyykkiä. Pyykkipäivät oli urheilusuorituksia ja pienen vauvan kanssa toivoin vain, että mies sattuisi olemaan pyykkipäivänä kotona. Aina ei kuivausrummussa ehtinyt saamaan kaikkea kuivaksi, joten jos ei lattioilla pyörinyt likapyykkisäkkejä, niin kuivausteline oli ääriään myöten täynnä.
Muuttaessamme nykyiseen asuntoomme oman pesukoneen käyttäminen oli suoranaista luksusta! Oli ihanaa, ettei tarvinnut raahautua pyykkitupaan ja sain pestä likapyykkini milloin halusin. Pyykin määrä ei ollut silti hirveästi vähentynyt. Nyt lapsia oli jo kaksi ja välillä tuntui, että koko kämppä oli yksi iso pyykin kuivatuslaitos!
Kolmannen lapsen synnyttyä hankimme kuivaavan pesukoneen. Se oli ehkä paras päätös ikinä! Vaikka kuivaan pesukoneessa vain 60-asteen kestävät tekstiilit, niin pestyt pyykit ei levittäytyneet enää koko kämppään, vaan pysyi siististi kylpyhuoneen kuivaustelineessä.
Minimalismiin pyrkiminen on tietenkin helpottanut vaatehuoltoa entisestään! Tekstiilien määrä on tällä hetkellä sen verran pieni, että pyykkääminen on jopa kivaa, eikä pyykkivuoreen ei todellakaan enää huku!
Karsiessani lastenvaatteita mietin ensin, millaisista vaatteista kukin lapsi pitää. Satsasin lempivaatteisiin ja kierrätin kaapeista kaikki sellaiset vaatteet, jotka ei ollut niin mieluisia. Ohjenuorana käytin vaatteen monipuolisuutta, ekologisuutta ja eettisyyttäkin. Pyrin siihen, että kaikki yläosat sopii minkä tahansa alaosan kanssa, joten vaatemäärän pystyy pitämään hyvin pienenä.
KonMari-kirjoista tuttuun pystyviikkaukseen hurahtaessani huomasin, että tekstiileihini tulee kiinnitettyä tarkemmin huomiota. Huomaan niiden kulumisen ja toisaalta vaatteiden asettelu ja viikkaaminen saa arvostamaan enemmän yksittäisiä arjen tekstiilejä. Pystyviikkaus ja toisaalta ylimääräisten tekstiilien karsiminen on myös tuonut kaappeihin runsaasti lisää tilaa ja tekstiilit on ihanaa laittaa takaisin kaappeihin omille paikoilleen.
Tykkään pestä lakanat kerran viikossa. Pesen yleensä yhtenä päivänä lasten lakanat ja seuraavana aikuisten. Kuivaavan pesukoneen ansiosta voimme pestä vuodevaatteet päivällä ja pedata ilalla samat lakanat takaisin sänkyyn. Tällöin pystyn pitämään liinavaatemääränkin varsin minimaalisena.
Ainoat pyykkipussin pohjalle kertyvät vaatekappaleet ovat villaa, tai hienopesua vaativia. Kerään niitä usein viikon, tai kaksi ja pesen sitten kerralla.
Joka tapauksessa minimalismi, KonMari ja kuivaava pesukone on tehnyt pyykinpesusta varsin helppoa ja nautinnollista
- Riina

2 kommenttia:

 1. Kiva kuulla kokemus kuivaavasta koneesta. Mä olen miettinyt, kannattaisiko sellaiseen vaihtaa seuraavaksi, kun pienehkössä kaksiossa kuivuvat pyykit vievät koko ajan vähän turhan paljon tilaa (vessa/kylppäri on niin minipieni, että sinne ei mahdu kuivausteline oikein mitenkään). Toisaalta en tiedä, kuinka suurta osaa vaatteistani malttaisin käyttää kuivurissa...

  Kiinnostava blogi sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivaavia pesukoneitakin on hyvin erilaisia. Itse hankin meidän (LG 8/4kg) kuivaavanpesukoneen sieltä hintahaitarin alapäästä. Huomasin,että AEG:llä on omien sanojensa mukaan hyvin hellävaraisiakin koneita ja jos oikein ymmärsin, osa koneista pesee ja kuivaa vaatteet tunnissa. http://www.aeg.fi/laundry/laundry/washer-dryers/free-standing-washer-dryer/l76684nwd/
   Jos hankkisin uuden koneen, niin satsaisin varmasti sellaiseen. Halvinkin kuivaava pesukone silti helpottaa arkea huomattavasti.

   Mahtavaa, että eksyit blogiini! :)

   Poista