2016-12-13

Minimalismi lapsiperheessä

Minimalismi perhe

Minimalismi

Minimalismi lapsiperheessä

Minimalistinen koti


Meillä kaikki ei ole minimalisteja, mutta koska itselläni on pyrkimys olla sellainen, niin arki pysyy hallinnassa ja tavarakaaos poissa. Jokainen ihminen vastaa itse tavaroistaan, niiden paikalleen laittamisesta ja kunnosta. En siis käytä aivokapasiteettiäni liiaksi kumppanin tavaramäärästä murehtimiseen.

Ehkä suurin syy omaan minimalismin tavoitteluun löytyy halusta elää arkea hieman helpommin ja kiireettömämmin. En halua käyttää koko elämääni tavaroiden paikalleen laittamiseen siitäkään huolimatta, että mulla on iso perhe ja monta lasta.

Tavara maksaa. Niiden ostaminen maksaa, Ne vievät tilaa asunnossamme ja neliöt maksaa. Lisäksi ne maksavat meille aikaa. Teemme asioita, jotta saisimme rahaa ostaaksemme lisää tavaroita. Koittamme pitää kaaoksen kurissa siivoamalla vimmatusti. Lapsiperheessä tavaroiden paikalleen laittamiseen saa helposti kulumaan valtavasti aikaa ja sen ajan voisi käyttää paremminkin. En koskaan ole ollut mikään hamsteri, mutta alkaessani tosissaan karsia ylimääräisiä tavaroitani järkytyin hieman kaiken sen turhan roinan määrästä.

Minimalismi on mulle myös väline unelmien toteuttamiseen nopeammin. Kun tiedän mitä haluan ja poistan kaiken turhan, niin huomaan, että voin elää unelma elämääni jo nyt, lisäämättä yhtään tulojani. Sen takia on mahdollista ostaa luomuruokaa ja ekovaatteita, tai kokeilla osakesijoittamista pienilläkin tuloilla.


minimalismi

Minimalistinen lastenhuone

Minimalistinen vaatekaappi

Minimalistin vaatteet ja tekstiilit

Kapselivaatekaappi, tai univormuvaatekaappi ovat sanoja, jotka kuvaa hyvin lapsienikin vaatekaappeja. Kaikki yläosat sopii yhteen minkä tahansa alaosan kanssa. Tosiaalta hankin vain vaatteita, jossa tiedän lapseni viihtyvän. 8 ja 4-vuotiaat lapseni rakastaa Papun leggareita. F yhdistelee niitä Vimman, tai Aarrekidin mekkoihin ja R pitkä, tai lyhythihaisiin paitoihin.

Äitiyspakkaus sisältää 50-osaa. Se on järkyttävä määrä tavaraa. En ottanut toiselle lapsellenikaan äitiyspakkausta, mutta vasta kolmannen kohdalla mietin tarkemmin mitä vauva todella tarvitsee ja mikä on tarpeeksi. Emme esimerkiksi hankkineet ollenkaan vaunuja, sillä ne ei tukenut millään tavalla elämäntapaamme, tai vapauttamme. Vauva kulkee hienosti kantoliinassakin.

Pyykkihuoltokin on helpompaa! Tekstiilejä on varsin vähän, mutta toisaalta pystyn samalla satsaamaan ekologisuuteen, eettisyyteen ja tukemaan samalla kotimaisia yrityksiä.  Pyykkiä pesen joka päivä, mutta se ei todellakaan ole pakkopullaa, eikä pyykkivuoreen huku! Kun vaatteita on vähän, niin pidän niistä myös parempaa huolta. Kuivaava pesukone auttaa myös pitämään tekstiilien määrän pienenä, kun kuivattamiseen ei mene tuhottomasti aikaa, tai tilaa.


Minimalistinen asuminen


Minimalismiin pyrkiminen mahdollistaa myös asumisen pienissä neliöissä ilman, että tila tuntuisi ahtaalta. Säästämme pitkän pennin vuokrakuluissa. Asumme nyt 56m2 kolmiossa ja meitä on arkena täällä viisi.

Yksi huoneista on lastenhuoneena ja yksi miehen työhuoneena/isompien lasten viikonloppu valtakuntana, Olohuoneessa on parisänky, jossa nukkuu meidän vanhempien lisäksi myös vauva. Sitten meillä on myös hyvän kokoinen keittiö. Kolme huonetta riittää meillä siihen, että on aina joku huone, jossa saa olla melko rauhassa.

Mies tekee töitä paljon kotoakäsin, joka myöskin sinällään laskee arjen kuluja....

Lelut ja lahjat

Lelujen karsiminen ei sinällään liity minimalisti projektiini... Mulle tuli kuitenkin jokin aika sitten muovikriisi ja vein lasten kaikki muovilelut ensin kellariin ja lopulta pyysin lapsilta luvan hävittää ne kokonaan. Legoja kuitenkaan ei hävitetty vaan ne ovat edelleen lasten jokapäiväisissä leikeissä mukana. Muovilelujen karsimisen jälkeen  olemme aina miettineet lasten kanssa yhdessä voisiko jostakin lelusta luopua. Ajattelen niinkin, että lastenhuoneen lelujen määrä on hyvä pitää sellaisena, että lapset jaksaa itse ne myös siivota. 

Esikoisen viime synttäreillä emme pitäneet perinteisiä synttäreitä kahdesta syystä; Olin raskaana ollessani vuodelevossa ennenaikaisuuden riskin takia ja toiseksi en todellakaan halunnut lisää muovia ja krääsää lastenhuoneeseen, sillä oltiin juuri ne karsittu sieltä. F veikin parhaan ystävänsä elokuviin ja osti isot pussilliset herkkuja. Lahjoja ei annettu tuoda, mutta siitäkin huolimatta synttärit oli kuulemma parhaat ikinä!

Ostamme joululahjoja kohtuudella. Toisaalta on hyvä, että isovanhemmat kyselevät mitä lahjoja voisivat ostaa jouluksi lastenlapsilleen, mutta ainakin viime puhelussa tuli pieni tenkka poo.... Ei ne tarvitse mitään! Hankimme ne muutamat pienet lahjat, mitä lapset on pyytäneet, joten ehkä pitänee pyytää jokin elämyslahja. Vaikka liput Herra Hakkaraisen taloon.


Minimalistinen arki

Vietämme paljon aikaa toistemme kanssa. Auto on käytössä miehen työn takia, mutta keskustaan kävellään tietenkin aina. Bussiakaan ei käytetä, kuin joskus tosi harvoin. Koska mies tekee paljon töitä kotoa käsin, niin lapsiperhe arkemme on aika leppoista. Miltein aina on se toinenkin vanhempi auttamassa, kun tarvitsee. Välillä esimerkiksi jätän vauvan nukkumaan päiväunia sisälle miehen tehdessä töitä ja painumme isompien lasten kanssa siksi aikaa ulos.

Teemme paljon ilmaisia juttuja. Nautimme puistoista, käymme ilmaisissa lasten tapahtumissa, metsässä vaeltamassa, hiihtämässä, luemme paljon kirjoja, pelaamme yhdessä lautapelejä ja tietokoneella. Seikkailemme ja nautimme toistemme seurasta.

Tilaamme usein ruokaa foodien kautta. Se säästää aikaa tärkeimmiltä asioilta ja lisäksi se säästää rahaakin.

Minimalismi auttaa myös satsaamaan määrän sijasta laatuun.

Opettelen minimalismia edelleen. Karsin ja pohdin kulutustani ja ajankäyttöni. Minimalismi on avain kiireettömyyteen, unelmien toteuttamiseen ja omien unelmien löytämiseen. Minimalismin avulla lapsiperhearkikin voi olla iisiä ja leppoista.

- Riina
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti