2016-12-26

KonMari ja kirjojen karsiminen

KonMari Kirjat

Tuskailin jokin aika sitten, että kirjoja oli hieman liikaa. Olin karsinut niitä jo jonkin verran aiemmin, mutta jostain syystä kirjahylly ei todellakaan vielä säkenöinyt iloa. Mulle ei ollut vielä tullut sitä Marie Kondon mainitsemaa “loksahduspistettä”. Sen sijaan vaatteissa loksahduspiste on saavutettu ja niitä on juuri sopivasti!

On jännä, miten kirjojen karsimiseen liittyy jonkinlainen pelko. Pelkään olevani sivistymätön moukka, jos karsin kirjahyllyäni liian suurella kädellä. Kirjojen karsimisella ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon kirjoja loppujen lopuksi luen.

Iloa säkenöivä järjestys - kirjassaan Kondo antaa loistavan neuvon: Valitse 3, 10, tai 20 parasta ja selvitä henkilökohtainen “ilorimasi”. Jos joitain tavaroita on määrällisesti paljon, kuten vaikkapa paitoja, tai kirjoja, niin tästä neuvosta tuntui olevan apua valtavasti! Päätin, että valitsen 30-parasta kirjaani. Pääsin kahteenkymmeneen melko helposti. Olisin tietenkin voinut jättää sen siihenkin, sillä huomasin, että ne 20-kirjaa oli oikeasti niitä sielunoppaita. Valitsin silti hyllyyn vielä kymmenen mieleistä ja tajusin, että lattialle jääneet oli todellakin niitä “ihan kivoja”, muttei kuitenkaan parhaita.

Eteenpäin annettavat kirjat oli mulla sellaisia, jotka saan kyllä metsästettyä ja ostettua takaisin, jos siltä myöhemmin tuntuu. Joskus on hyväkin luopua joistakin tavaroistaan huomatakseen, tuottaako ne oikeasti iloa.

Kaikkea ei tarvitse omistaa! Kirjasto sijaitsee kodistamme muutaman sadan metrin päässä ja rakastan sitä! Olen myös vihdoin sulattanut kunnolla e-kirjat ja koska kirjaston e-kirja-aineistot on kasvanut hurjasti viime aikoina, niin luettavaa löytyy varmasti!

Mainittakoon, että miehen, tai lasteni kirjoihin en tietenkään koske. Lastenkirjat karsitaan tarvittaessa yhdessä lasten kanssa ja mies saa tehdä omille kirjoilleen niin, kuin parhaaksi näkee. Sitten on vielä muutama yhteinen, kuten Kailan Talotohtori, tai veljeni kustantamat kirjat. Niiden karsimisesta ei edes neuvotella….

-Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti