2016-11-01

Mustanaamio- Mies, joka ei kuole koskaan


Mustanaamio mies joka ei kuole koskaan

Mustanaamio, mies joka ei kuole koskaan

Mustanaamio mies joka ei kuole koskaan

Mustanaamio juhlajulkaisu

 Mulla on Mustanaamioon hiukan kummallinen suhde. Se on se sarjakuvahahmo, jonka seikkailuja luin muksuna Aamulehdestä aina silloin tällöin, mutta jossa en oikein pysynyt kärryillä koskaan. Parin kuvan sarjakuva ei vienyt tarinaa oikein kunnolla eteenpäin ja jos lehtiä jäi välistä, niin oli ihan pihalla kaikesta. Mustanaamio jäi mulle siis aika mysteeriksi. Luolassa elävä äijä, joka täräyttelee pahiksia pääkallosormuksella ja jonka pojasta tulee vääjäämättä seuraava Mustanaamio. Aika surullista.... Ei siinä ollut lapsella oikein valinnanvaraa... Sukurasite!

Siinä missä mulle Mustanaamio on jäänyt aika kaukaiseksi, niin mies sen sijaan on ollut joskus Mustanaamiokerhon jäsen ja kaapista löytyy edelleen hieno jäsenkirja.  Sain kuitenkin Mustanaamion 80-vuotis juhlajulkaisun  arvioitavaksi ja myönnän, että suhteeni tähän sarjakuvahahmoon sen myötä hiukan syveni. Pahiksia nyrkein takovasta sarjakuvahahmosta löytyi pehmeitäkin piirteitä, kuten se, että "jokaisen elämä on arvokas". 

Kirjasta löytyy kattavasti sarjakuvia eri vuosikymmeniltä ja pieni pintaraapaisu tekijöistä ja hahmon synnystä. On hassuakin, että Mustanaamion persoona on vuosien vieriessä pysynyt varsin muuttumattomana. Albumiin kootut sarjakuvat on valittu huolella ja ne avaa Mustanaamion hahmoa laajasti tälläisellekin, jolle koko tarina ei ole niin tuttu. Värillisiä sarjakuvia jäin hieman kaipaamaan. 

Vaikka kirja onkin lähinnä sarjakuvakirja, niin olisin kaivannut vieläkin enemmän tarinoita myös Mustanaamion luojasta ja varhaisemmista piirtäjistä. Historiikin suhteen kirja jättää hieman nälkäiseksi, vaikka mielenkiinto hieman herääkin.

Siinä missä Mustanaamio ei kuole koskaan, niin sarjakuvien kautta Leen nimestäkin on tullut kuolematon.

Mustanaamio- Mies, joka ei kuole koskaan. 
Egmont kustannus

Kirjaa saa ainakin seuraavista kaupoista:
Suomalainen
Booky
Adlibris

Kirja saatu arvioitavaksi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti