2016-10-21

Perhepeti

perhepeti
Meillä nukutaan perhepedissä.

Esikoisen kanssa perhepeti tuli mukaan luonnollisena valintana, kun rikkonaisten öiden takia oli vain helpompi pitää vauva kainalossa. Muutoin neiti nukkui aluksi riippukehdossa, mutta siitä tuli aika nopeasti vain päiväunipaikka. Myöhemmin hankimme esikoiselle pinnasängyn, mutta laskimme laidan alas ja työnsimme sängyn parisänkymme viereen sivuvaunuksi. Syötöt oli paljon helpompi hoitaa öisin, kun ei tarvinnut nousta sängystä. Suuremman osan öistä en edes nostanut vauvaa pinnasängyn puolelle, vaan hän nukkui tyytyväisenä meidän vanhempien välissä.

Esikoisella oli aika paljon vauvana keskosuudesta johtuvia vatsavaivoja, mutta ihan kiinni iholla ja mun kainalossa hän jaksoi nukkua parhaiten. Perhepedissä imetys oli helpompaa ja pystyin öisin vastaamaan vauvan nälkään ja muihin tarpeisiin nopeammin. Koska vauva sai tissin suuhun super nopeasti pyydettyään, niin saimme molemmat nukahdettua uudestaan vauvan kanssa melko nopeasti.

Odotin poikaani muuttaessamme nykyiseen asuntoomme. Esikoinen halusi oman huoneen ja 4-vuotiaana omaan huoneeseen siirtyminen menikin kivuttomasti.

Pojan synnyttyä nukuimme taas perhepedissä. Täällä kertaa emme hankkineet pinnasänkyä lainkaan. Ensimmäisen viikon ajan parisänkymme keskellä oli pärekori, jossa vauva nukkui aluksi. Halusin totutella rauhassa taas siihen, että välissämme  nukkui taas pieni vauva. Uuden edessä sitä oli hieman puhki kaikesta, joten halusin olla varma, etten väsyneenä kääntyisi vastasyntyneen päälle. Se pelko tosin on kuulemma melko turha, sillä äideille on sisäänrakennettu jokin mystinen vaisto, ettei vauvan päälle käänny. (paitsi, jos äiti olisi humalassa, tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena) Viikon jälkeen uskalsin kuitenkin jo luopua kopasta ja ottaa vauvan kainaloon.

Laitoimme sänkymme seinänviereen ja pistimme yhdelle sivulle vielä senkin, jottei vauva pääsisi tipahtamaan, jos olisimme itse jossain muualla vauvan nukkuessa, kuin makkarissa.

Kuopuksen synnyttyä poikanen nukkui vielä perhepedissä kanssamme. Sänkymme on 160cm leveä, joten päädyimme nukkumaan siinä poikittain, sillä silloin leveyttä oli sentään hieman yli sen 200cm. Vauva nukkui ensimmäiset viikot pärekopassa sänkymme vieressä, mutta nopeasti pärekopasta taas luovuttiin ja siirryttiin pelkkään perhepetiin. Mahduimme sänkyyn kahden lapsen kanssa silti ihan hyvin. Mies nukkui keskellä, poikanen isänsä kainalossa ja pikkuinen V minun ja miehen välissä. Parin kuukauden päästä poika rohkaistui ja siirtyi omaan sänkyynsä nukkumaan neljän vuoden korvilla. Silloin myös aloimme nukkumaan sängyssä taas "oikein päin". 160cm riittää siis yhdelle lapselle ja kahdelle aikuiselle ihan hyvin.

Perhepedillä siis mennään tämänkin lapsen kohdalla luultavasti nelivuotiaaksi...

Perhepedin hyödyt:

- Lisää vauvan turvallisuuden tunnetta
- Helpottaa yöimetystä
- Parantaa äidin unta
- Parantaa usein myös vauvan unta
- Vauvan tarpeisiin pystyy vastaamaan nopeammin 


Vinkit perhepetiin:

- Rajaa sänky huonekaluilla
- Hanki vauvalle oma peitto, tai unipussi
- Hanki kosteussuoja, jos maitoa erittyy runsaasti. 

<3: Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti