2016-09-14

Muutama vinkki tressittömään lapsiperhearkeen 


perheaikaa

1. Kerää varapuskuri. 

Olisi tietenkin järkevää kerätä varapuskuri jo enne lapsien hankkimista. Ylläreitä ja muuttuvia tilanteita tulee lasten kanssa helposti. Äitiyslomalla ja hoitovapaalla tulot tippuu vääjäämättä. Varapuskuri auttaa yli yllättävistä tilanteista. Terhi Majasalmi pitää 6kk varapuskuria riittävänä. Itselläni siihen on vielä matkaa, mutta varapuskurin kartuttaminen on kuitenkin aloitettu ja ensimmäinen katatsrofikin sen turvin vältetty.

2. Ei suuret tulot, vaan pienet menot! 

Ne asiat, joista oikeasti nautimme ei välttämättä vaadi miljoonan euron lottovoittoa. Mieti mitä oikeasti tarvitset, mistä nautit ja mihin haluat keskittyä!? Karsi kaikki turhat menot ja kulut elämästäsi. Me esimerkiksi haluamme satsata luomuruokaan, mutta tingimme surutta asuinneliöistä. Kaikkea ei tarvitse omistaa. Lainaa, tai vuokraa! Tee budjetti jopa vuodeksi eteenpäin. Jätä kuitenkin hiukan liikkumavaraakin. Itse olen tehnyt esimerkiksi lasten vaatehankinnoista suunnitelman aina vuodeksi kerrallaan. Ostan vähän, mutta laadukasta. Hyödynnän alennusmyynnit järkevästi, kun tiedän mitä tarvisemme. 

3. Luovu turhista tavaroista. 

Olen käyttänyt 100-tavaran vähennyshaastteta, Tehnyt vähentämistä "yksi tavara päivässä pois"-metodilla. Lukenut Joona Luostarisen Minimalsimi-blogia ja vähentänyt tavarakuormaani myös hänen vinkeillään. Luin KonMari-kirjankin ja Konmaritin koko asuntomme. 

Nämä kaikki tukevat yhtä päämäärääni; Haluan, että arki helpottuu. Tavaroiden karsiminen on rauhoittanut arkeamme. Kaikki löytyy helposti. Tiedämme mitä puuttuu ja mitä on tarpeeksi. Voimme keskittyä muuhunkin, kun tavaroiden paikalleen laittamiseen, tai niiden etsimiseen ja huoltamiseen.

Olen laiska myymään tarpeettomia tavaroitamme, mutta niiden lahjoittaminen tuo myös hyvää mieltä. Mulle tarpeeton voi tuoda kuitenkin jollekin toiselle iloa. Hyödynnän karsimisessa Pelastusarmeijaa, tai taloyhtiömme kierrätyshuonetta. 

Tavaramäärän kohtuullistaminen auttaa satsaamaan määrän sijasta laatuun. Vähemmän on enemmän! Mieti mistä nautit ja mitä tarvitset. Jätä ympärillesi vain ne tavarat, jotka tukevat juuri sinun elämäntapaasi. 

4. Hyödynnä isyysloma! 

5. Käytä palveluja! 


Monet vannoo siivoojan nimeen parisuhteen ja lapsiperhearjen pelastajana. Itse olemme turvautuneet helpottamaan ruokaostos härdelliä Prisman Klikkaa ja nouda-palvelun avulla. Kerran viikossa haemma koko viikon ruokaostokset valmiiksi pusseihin pakattuna. Tämä on säästänyt niin äikuiset ja lapsetkin turhalta tressiltä. 

6. Valitsemme perhepedin! 


Meidän yöunien pelastaja on ollut ehdottomasti perhepeti! Isommat lapset on siirtyneet omaan sänkyynsä 3-4-vuoden isässä omasta tahdostaan. Pienien lasten kanssa samassa sängyssä nukkuminen on tehnyt öistä ehjempiä. Lapsien tarpeisiin pystyy vastaamaan nopeasti, eikä omat yöunet kärsi niin paljoa, kun noustessa nostelemaan vauvaa rinnalle pinnasängystä ja takaisin. 

Valitse kuitenkin sellainen nukkumisjärjestely, joka tukee juuri sun jaksamista! Hyvin nukkunut äiti on paras juttu ikininä! 


7. Käytämme kantoliinaa. 

Varsinkin meidän perheessä, jossa on useampi lapsi eri tarpeineen, on kantoliina auttanut todella paljon! Pystyn pitämään vauvaa lähellä ja pitämään silti kädet vapaina. Kotitöistäkin suurin osa hoituu helposti vauvan kanssa kantoliinaillen. Ulkoillessa pysyn helposti isompien lasten perässä vauvan nukkuessa päiväunia kantoliinassa. Jähmeiden vaunujen kanssa en ihan joka pusikkoon pääsisi. 

8. Pienet neliöt 

Pienet neliöt säästää aikaa ja rahaa. Pienen kodin siivoamiseen kuluu vähemmän aikaa. Meidän 5-henkiselle (ja viikonloppuisin ja lomilla 8-henkiselle) perheellemme riittää loistavasti 56m2 kolmio.

9. Muista ottaa aikaa itselle

On vaikea antaa muille, jos oma jaksaminen on äärirajoilla. Itse otan aikaa blogaamiseen ja liikkumiseen. Lähden ulos kirpparille, lenkille tai kirjastoon. Ne on parasta mitä tiedän! Yksin ollessa lataan akkuja ja lasken tressitasoja. Kun itse voin hyvin, niin jaettavaksi riittä muillekin

10. Hyödynnämme etätyömahdollisuudet

Toinen puoliskoni pystyy tekemään paljon töitä kotoa käsin. Toisen aikuisen läsnäolo vapauttaa keskellä päivääkin niitä pieniä hengähdyshetkiä, että voi vaikka käydä vessassa rauhassa. 


11. Ennakoi ja karsi. 


Laitan iltaisin yleensä koululaisen vaatteet valmiiksi. Aamulla alan herätellä hyvissä ajoin, jotta lapset saa nousta hitaasti omaan tahtiinsa. Joka paikkaan ei tarvitse mennä ja kaikkea ei tarvitse tehdä. Me mennään lasten (ja aikuisten tressin sietokyvyn) ehdoilla. Esimerkiksi automatkat oli pitkään aika itkuisia kuopuksella, joten karsimme ne minimiin. Nyt ne sujuu jo hienosti! Tuollaiset asiat on yleensä vaan vaiheita ja mene ohi.  Pitää vaan ottaa rennosti ja antaa aikaa.

12. Hyödynnä lasten innostus

Oman huoneen siivoaminen voi tuntua lapsista välillä ylivoimaiselta, mutta tiskaaminen, imurointi, tai pölyjen pyyhkiminen voi olla paras juttu ikinä! 

13. Jos arki tuntuu rakaalta niin pyydä apua! 

Kaupungit tarjoaa kotipalvelua lapsiperheille ja MLL edullisesti lastenhoitoapua. Ystävät ja sukulaiset saattavat auttaa kiljuen, kunhan vaan pyydät.

En usko, että lapsiperhearjen tarvitsee olla selviytymistaistelu. Arki voi olla kivaa ja leppoisaakin. Mieti millainen olisi unelmien päivä ja ala harjoittelemaan sen toteuttamista! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti