2016-09-27

Laadukas merisuola

puhdistamaton merisuola

Nordic guston luomu merisuola

Nordic gusto

Suolan laadulla on väljä. Siihen lopputulokseen olen näiden vuosien aikana tullut, kun 2009 aloin muuttamaan ruokavaliotani. Innostuin superfoodeista, villiruuasta ja luomuruuasta. Puhdistamaton suola maistuu paljon paremmalta ja siinä on tallella sellaisia mineraaleja, jotka vielä vahvistavat suolan nyansseja. Suola maistuu hyvältä, eikä sitä tarvitse oikeasti välttää, vaikka meille niin on koitettu uskotella. Laatu ratkaisee.

Sain Nordic gustolta tuotteita testiin ja sieltä paljastui oikea aarre; Norjassa tuotettua käsintehtyä puhdistamatonta luomusertifikoitua merisuolaa! Käsintehdyssä merisuolassa on jotain käsittämättömän hienoa. Tuntuma on erilainen, niin suussa, kuin sormien välissä. Suolakiteet on kuin pieniä taideteoksia. Hupsua sanoa näin, mutta suolasta näkee, kun se on tehty taitaen ja rakkaudella.

Karkeudellakin on merkitystä. Ainakin omasta mielestäni karkeassa merisuolassa on enemmän makua. Halutessaan merisuolaa voi hieman jauhaa juuri ennen ruokaan laittamista. Toinen hassu juttu on se, että  laadukasta suolaa tekee mieli maistella suoraan purkista.

Ainoa miinus Nordic guston merisuolassa oli muoviset purkit. Toisaalta, aika harvoin rafinoimatonta suolaa tulee edes lasipurkeissa vastaan.

Nordic sea salt on siis:

+ Luonnonmukaisesti tuotettua
+ Puhdistamatonta
+ Lähellä tuotettua
+ Hyvän makuista
+ Mahtava suu-,  ja sormituntuma

- Muovipurkeissa.

<3 Suola terkuin:

Riina

*Merisuola saatu testattavaksi 

7 kommenttia:

 1. Varmasti tuo merisuola on kaikin puolin hyvää, mutta luomua se ei voi olla.

  Suolaa ei mitenkään viljellä. Jos luomun kriteereitä on, ettei viljelyssä käytetä synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aineita, mikä noista kriteereistä voisi täyttyä tuon merisuolan kohdalla?

  Oikeastaan syyllistyisit, jos olisit kaupallinen toimija, lain rikkomiseen, väittäessäsi luomutuotteeksi sellaista, joka ei sitä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaa, että tuottajakaan ei väitä suolan olevan luomua, vaan ainoastaan näin:

   "Suolatuotanto täyttää DEBIO:n kaikki vaatimukset, joka on suolatuotannon luomustandardi."

   Poista
  2. Huomaa, että tuottajakaan ei väitä suolan olevan luomua, vaan ainoastaan näin:

   "Suolatuotanto täyttää DEBIO:n kaikki vaatimukset, joka on suolatuotannon luomustandardi."

   Poista
 2. Varmasti tuo merisuola on kaikin puolin hyvää, mutta luomua se ei voi olla.

  Suolaa ei mitenkään viljellä. Jos luomun kriteereitä on, ettei viljelyssä käytetä synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aineita, mikä noista kriteereistä voisi täyttyä tuon merisuolan kohdalla?

  Oikeastaan syyllistyisit, jos olisit kaupallinen toimija, lain rikkomiseen, väittäessäsi luomutuotteeksi sellaista, joka ei sitä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä saattaa tulla jäkytyksenä, mutta luomu ei tarkoita automaattisesti, että tuote olisi viljelty. Googleta vaikka luomu mustikka :)

   Eri mailla on myös omia luomu sertifikaatteja. Ruotsissa on Krav ja norjassa on käsittääkseni juurikin DeBio. Suomessa käytetään "Luomu"-merkkiä. Näille tuotteille voidaan tietty hakea myös eu:n lehtimerkki

   Poista
  2. Mahtavaa kuitenkin, että kävit lukemassa :) 

   Poista
  3. Noniin, vauva nukahti, niin pääsen pureutumaan tähän asiaan vielä paremmin. :)

   DeBio on siis Norjan valvontajärjestelmä luonnonmukaisesti tuotetuille tuotteille. Suomessa on luonnonmukaisesti tuotetuille tuotteille on siis Luomumerkki. On totta, että erimaiden omat luonnonmukaisen tuotannon kriteerit saattaa erota vähän toisistaan. Tästä syystä on eu-alueella otettu yhteinen lehtimerkki käyttöön.

   Mielenkiintoista on miettiä, voiko jonkun muun maan luonnonmukaisesti tuotettua tuotetta sanoa "Luomuksi". Luomu tarttuu helposti puhekieleen tarkoittaen kaikkia luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, eikä vain Suomessa tuotettuja. Jos tuotteella on "organic certification" on helpompi sanoa vain "luomusertifikaatti", kuin luonnonmukaisen tuotannon sertifikaatti.

   Tärkeintä on kuitenkin valvonta. Tuote on tuotettu valvotuissa olosuhteissa. Esimerkiksi luomu puolukat on kerätty metsästä, joka on kartoitettu ja todettu täyttävän luonnonmukaisen tuotannon edellytykset...Tai jotain sinnepäin.

   Esimerkiksi minä en voi sanoa värjääväni luomuvillaa, sillä kuitujen tuotannolle ei ole sertifikointia, tai valvontaa Suomessa. Lampaat, joista villa on peräisin on kuitenkin lihan suhteen luomuvalvonnassa. Kysyin joskus asiasta muistaakseni eviralta ja voin kertoa asiakkaille tuotannosta esimerkiksi näin; " Luomusäädökset eivät kata tällähetkellä villan, tai kuitujen valvontaa Suomessa. Haluan kuitenkin tarjota asiakkailleni mahdollisimman ekologisesti, ja eettisesti tuotettuja tuotteita, joten olen valinnut villantuottajaksi vain tiloja, jotka ovat jo lihan suhteen luomuvalvonnassa. "

   Nää on jänniä juttuja :)

   Poista