2016-08-08

Vimmaa ja oppimista

Vimma sirpaleet tuovat onnea

Koulun alku lähestyy ja kolmas luokka alkaa tytöllä ihan pian... En voinut olla tilaamatta F:lle Vimman mekkoa, kun huomasin sen taannoin alessa. <3 Vimma tekee huippu mukavia, hienoja ja myrkyttömiä vaatteita. Ei voi kun tykätä!

F on ollut muutaman yön tuffan ja "tummun" luona. On ihan hyväkin, että hän saa hiukan lomaa pikkusisaruksistaan. Välillä, kun on varmasti hiukan raskastakin olla isosisko.

F pääsi veljeni ja hänen Ranskalaisen tyttöystävänsä kanssa metsästämään pokemoneja. He ihmettelivät suuresti F:n englannin kielen taitoa... Niin.... Kielen oppiminen on tapahtunut ihan itsestään, opettamatta. Oikeastihan lapset (ja kaikki muutkin) oppii parhaiten kokeilemalla ja tekemällä. Kun lapselle antaa välineet ja mahdollisuuden oppimiselle, niin lapsi oppii juuri silloin helposti ja luonnostaan, kun se häntä sattuu eniten kiinnostamaan. Koneella on kielen oppimiselle ollut F:llä tässä suhteessa suuri rooli. Mikään väline ei siis ole automaattisesti _paha_. Koneperheen ruutuun tuijottelusta saattaa olla siis hyötyäkin.

Luulen, että Suomessa on muutenkin turhan niuho opetusympäristö, liian tiukat raamit ja laatikot. Yksilöllinen oppiminen on minusta hurjan mielenkiintoinen ajatus. Se ei ole oikeasti kiinni resursseista, vaan viitsimisestä. Voisimme saada jokaisen lapsen loistamaan ja nauttimaan oppimisesta! Montessori menetelmä on tässä suhteessa aika lähellä sitä mitä tarkoitan. Pekka Peuran ajatukset on myös huippuja! Lapset oppivat, ei niitä pysty opettamalla opettamaan.... Lisäksi toinen oppii paremmin illalla ja toinen aamulla. Toinen ulkona ja joku toinen jossain ihan muualla. Kun lapsi saa oppia omaan tahtiinsa ja ilman kiirettä ei "vaikeita" aineita enää ole.

Myönnän, että harmittaa vieläkin hiukan, etten laittanut F:ää vaikka steineriin. Toisaalta tyttö ei ole kertaakaan kouluun menosta valittanut, joten ehkä se tavanomainenkin oppimisympäristö on ihan kiva... Ainakin kavereiden takia <3  Vähän sivusilmällä olen tosin katsonut myös Vesilahden tontti ja talo tarjontaa, sillä suloinen Vesilahden steinerkoulu aloittaa siellä ensi vuonna!

Päätin jälleen ottaa myös itsekkäästi blogaamis aikaa! Vaikka lapset pyörii vieressä, niin hetkeksi aikaa kuulokkeet päässä pystyn vaipumaan ihan omaan maailmaani. On ihanaa, että mulla on noin mahtava mies, joka tän mulle mielellään suo!

-Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti