2016-06-15

Raha

eroon veloista,

Olen miettinyt paljon tavoitteitani ja unelmiani. Rahaan liittyvien tavotteiden läpikäyminen täällä blogissa on ehkä se vaikein asia. Miten puhua rahasta, tai rahattomuudesta häpeilemättä? Miten puhua rohkeasti tilanteestamme ja siitä, mihin haluan päästä? Haluan tulla sinuiksi rahan kanssa. Se on väline, joka mahdolistaa unelmien toteuttamista. Se mikä on riittävästi, on varmasti jokaisen kohdalla yksilöllistä. Itselleni on tärkeää, että pystyn toteuttamaan itseäni rahasta riippumatta. Haluan, ettei sillä ole lopulta kovinkaan paljoa merkitystä, kuinka paljon saan kulloinkin palkkaa siitä työstä, jota teen intohimolla.

Käsityöläis kollegani tuskailevat facebook ryhmissä usein juuri rahasta. He saattavat olla unelma ammatissaan, mutta taloudelliset huolet puskee heidät kauemmaksi siitä mitä he haluaisivat oikeasti tuottaa ja tehdä. He rupeavat tekemään tuotteita rahan takia ja lopulta tekemisestä katoaa ilo. En tarkoita sitä, ettei unelmien työn tekemisestä saa palkkaa, mutta haluan, ettei rahalla saa olla niin suurta valtaa tekemiselleni, että luovun todellisista intresseistäni rahan takia. Haluan, että vaikka vääjäämättä tulee hiljaisempia kausia, niin voin silti jatkaa hyvillä mielin intohimoista tekemistä. Kun raha valjastetaan tekemään töitä myös minun puolestani saavutetaan tasapaino, joka mahdollistaa luovan leikin. Käsityöläisillä on vain kaksi kättä ja tietty määrä tunteja vuorokaudessa. Jos raha hallitsee käsityöläistä liiaksi, ollaan pulassa. Emme voi koskaan kilpailla koneiden kanssa, joten miksi edes pyrkisimme siihen?

taloudellinen riippumattomuus

Olemme pääseet tilanteeseen, jossa arki pyörii hienosti sillä rahalla, joka meillä on tällä hetkellä käytössämme. Saamme satsattua sellaisiin asioihin, jotka koen tärkeäksi, kuten luomuruokaan ja ekovaatteisiin. Tämä kaikki on saavutettu vain priorisoinnin kautta. Mikä on tärkeää ja mikä on tarpeeksi?

Taloudessamme on kuitenkin myös sellaisia asioita, joille haluan tehdä tulevina kuukausina kohennus liikkeitä. On jäänteitä huonosta velasta ja olematon varapuskuri. Asp-tilillekin kertyy ihan turhan hitaasti rahaa. Tälläisistä suunnitelmista puhuminen kuitenkin hieman nolottaa. En tiedä miksi, mutta näköjään työstettävää oman mielen kanssa on tässäkin kohtaa!

Vaikka mulla onkin kaikki työkalut jo koottuna tämänkin ongelman ratkaisemiseen, niin on alottaminen (ja jatkaminen) ollut turhan nihkeää. Toivon kuitenkin, että pääsen vielä joskus kertomaan blogissani myös tilanteesta, jossa raha on alkanut tehdä töitä puolestani.

<3 Riina

Ps. kuvat ei liity mitenkään aiheeseen, mutta ne on tän päivän juttuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti