2016-04-30

Synnytyksen jälkitarkastus


Jälkitarkastus synnytyksen jälkeen, Jälkitarkastus myöhässä

Jälkitarkastukseen myöhässä?!


Yöllä havahduin siihen, etten ollut käynyt vielä jälkitarkastuksessa! Sunnuntaina tulisi 12-viikkoa täyteen synnytyksestä  ja se olisi viimeinen takaraja Kelan nettisivujen mukaan jälkitarkastukselle. Jälkitarkastustodistus tulee toimittaa Kelaan, sillä se on edellytys vanhempainrahan saamiselle.

Valvoskelin ja mietin, mitäköhän tästäkin vielä seuraa... Olin jotenkin luottanut siihen, että neuvolan terkkari kyllä lyö mulle jälkitarkastusajan käteen, kun sen aika tulee. Terkkari taas kertoi siirtäneensä ajan antamista aina tuonnemmaksi, sillä lääkäriajat olivat lähes poikkeuksetta täynnä. Soitin hermoillen aamupäivästä neuvolaan, mutta kävikin säkä ja sain lääkäri ajan samalle päivälle! Nyt siis jälkitarkastus tuli tehtyä juuri ajallaan ja todistuksenkin sai skannattua kätevästi asiointipalvelun kautta, niin ei tarvinnut postittaa.

Terkkari sanoi, ettei siitä ole mitään seuraamuksia tullut, vaikka joku on jokus myöhässä käynytkin jälkitarkastuksessa. Olin silti huojentunut, kun sain asian pois alta!

Mitä jälkitarkastuksessa sitten tehdään? 


Jälkitarkastuksessa ensin annoin pissanäytteen, jonka jälkeen terkkari mittasi verenpaineen, hemoglobiinin ja painon. Verenpaine oli pilvissä (niin kuin aina)ja hemoglobiini oli korkea. Terkkari oli sitä mieltä, että se kertoi kehoni kuivumisesta. Paino oli mystisesti tippunut samaan lukemaan, mitä ennen raskautta! (61kg) En omista vakaa, joten kuvittelin, ettei imetyksen taika ollut todellakaan koskenut tällä kertaa minua. Taisin olla väärässä. Terkkari tosin oli painon pudotuksesta vain huolissaan ja oli sitä mieltä, etten syö tarpeeksi. Hah! Vähänpä tietää...

Terveydenhoitajan tarkastuksen jälkeen pääsin lekurille. Hän kyseli ensin ehkäisysuunnitelmista. Kerroin, että kondomilla mennään tarpeen mukaan. En tosin kertonut sitä, että ollaan aikaisempien synnytysten jälkeen  luotettu sokeasti vain imetyksen ehkäsevään vaikutukseen ja hyvin se on toiminutkin. En kertonut sitäkään, että imetyksen loputtua ja kuukautisten palattua tähän asti ollaan käytetty rytmimenetelmää ja sekin on toiminut  hienosti. En silti tietenkään usko, että luottaisin näihin keinoihin sokeasti, jos olisimme päättäneet lapsilukumme olevan tässä. Sen kerroin, että sitten, kun  olemme varmoja, että lapsiluku on täynnä, niin mies vetää piuhat poikki.

Lääkäri teki sisätutkimuksen, paineli vatsaani ja kyseli, että aristaako. Ei onneksi aristanut. Sen jälkeen hän kyseli mahdollisesta virtsankarkailusta ja katsoi löydänko lantionpohja lihakset. On suoranainen onni, ettei moista vaivaa ole ilmennyt ja lantionpohjalihastenikin kuntoa lääkäri kehui. Sain kuulemma nousta ylös ja pukea, mutta ihmettelin hieman, ettei lääkäri tarkistanut vatsalihasten erkaumaa. Kuulemma ei tarvinnut ja saan alkaa jumpata ihan rohkeasti vatsojakin jo. Ehkä taas jaksan aloittaa liikunnankin, kun lupakin on myönnetty.

Korkeasta verenpaineestani lääkäri oli taas kovin huolissaan ja käski pyytää mieheltä äitienpäivälahjaksi verenpainemittarin. Oikeassahan hän onkin. Korkea verenpaine on mulla sukuvika ja onhan sillä aina riskinsä. Lääkkeitä en jotenkin vielä jaksaisi alkaa popsimaan, mutta ehkä alan syynäämään mitkä ruuat alentaa verenpainetta.

- Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti