2016-01-04

Synnytystoivelista

synnytystoivelista
On ihanaa tuntea kehoaan paremmin ja paremmin jokaisen synnytyksen jälkeen. Synnytystoivelistani määräytyykin omien kokemuksieni kautta. Kuopuksen synnytys oli monella tapaa aivan mahtava ja osa siitä on varmasti myös hyvin laaditun synnytystoivelistan ansiota.

Tarkoitus on synnyttää tällä kertaa ilman doulaa ja ottaa mies mukaan. Tosin doula oli kyllä kuopuksen synnytyksessä todella merkityksellinen etenkin synnytysrauhan  aikaansaamiseksi. Voi olla siis, että otan vielä paniikissa yhteyttä doulapiiriin, jos rupeaa kaduttamaan. 

Tässä kuitenkin toiveitani: 

1. Jos mahdollista en halua oksitosiinitippaa sen pahoinvointia lisäävän vaikutuksen takia. Myös muu synnytykseen puuttuminen, kuten kalvojenpuhkaisu, tai välilihanleikkaus tulee tehdä vain silloin, kun se on perusteltua vauvan voinnin kannalta. 

2. Jos sille ei ole lääketieteellistä estettä tahdon päästä suihkuun avautumisvaiheessa mahdollisimman nopeasti ja olla siellä niin kauan, kuin hyvältä tuntuu. Mahdollisuuksien mukaan haluan kokeilla myös ammetta. 

3. En halua, että sydänäänivyössä on äänet päällä, jos vauvan sydänäänien seuranta jatkuu kauan. 

4. En halua, että kukaan koskee selkääni, tai tukee minua selkäpuolelta supistuksien aikana, tai ponnistusvaiheessa. 

5. Jos tilanne antaa myöten, tahdon liikkua avautumisvaiheessa mahdollisimman vapaasti. 

6. Pyydän lääkkeellistä kivunlievitystä itse, jos koen sitä tarvitsevani. 


7. Tahdon, että vauvan synnyttyä joku pitää kiinni vauvasta hetken, kun hänet on nostettu syliini, sillä koen sen tuovan turvaa. 

8. Jos mahdollista toivon, ettei istukan syntymistä kiirehditä painamalla. Ilmeisesti vauvan saaminen rinnalle saattaa auttaa istukan syntymisessä luonnollisemmin. (edellisissä synnytyksissä istukka on syntynyt painamalla) 

9. Jos vauvan vointi, tai mahdollinen ennenaikaisuus vaatii hoitoa vastasyntyneidenosastolla, toivon, ettei minua jätetä heti synnytyksen jälkeen synnytyssaliin yksin. (Jäin esikoisen synnytyksen jälkeen yksin synnytyssaliin välilihat ompelematta jalat harallaan, kuin lihatiskillä. Lääkäri ehti tulla kursimaan minut kasaan ehkä tunnin päästä...) 

10. Haluan saada imetysohjausta tarpeen mukaan jo salissa. 

11. Mahdollisen sektioon joutuessani haluan saada vauvan ihokontaktiin heti syntymän jälkeen, jos vauvan vointi antaa vain myöden. 

12. Jos vauva jostain syystä joutuu vastasyntyneiden osastolle, haluan saada vauvan kenguruhoitoon, heti, kun vauvan vointi vaan sen sallii. 

13. Jos vauvan ja itseni tilanne sen sallivat haluaisin mahdollisuuksien mukaan päästä Perheonni yksikköön potilashotelliin, tai mahdollisuuksien mukaan perhehuoneeseen lapsivuodeosastolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti