2016-01-05

Isyysloma

isyysloma

Täällä on tiukan pohdinnan alla isyysloma. Milloin se olisi hyvä edes pitää? Seuraavan pienokaisemme laskettuaika on 1.3.2016, mutta sitähän ei tiedä, koska se päättää syntyä...

Työnatajalle pitäisi ilmoittaa kelan sivujen mukaan ajankohta viimeistään kuukautta ennen isyysloman alkua. Kelalle tosin voidaan pidetystä isyyslomasta ilmoittaa jälkikäteenkin. Varmaan tällöin reilu työnantaja antaisi isyysloman alkaa liukuvasti siitä päivästä, kun vauva syntyy. Muuten isyysloman alkamisajaksi on meidän kohdalla hyvä ilmoittaa laskettuaika, sillä ei tää raskaus ainakaan yliaikaiseksi mene.  V:n tarkoitus on pitää mun äitiysvapaan aikana isyysloma luultavasti 2vko +1vko pätkissä.

Mahtavintahan on, että isyyslomaa on periaatteessa käytettävissä 9-viikkoa, josta siis tuon 18-päivää voidaan pitää mun ollessa  äitiysvapaalla. Loput voidaan pitää samanaikaisesti mun ollessa hoitovapaalla, mutta tällöin se kyllä vaikuttaa hoitorahan määrään. Maksettavaksi saattaa hoitovapaan aikana jäädä vain jonkin verran hoitolisää.  Isyysloma tulee kuitenkin pitää kokonaisuudessaan siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2-vuotta. Olisi kyllä silti sairaan siistiä, jos V voisi pitää 9-viikon isyysloman kokonaisuudessaan!

Kelan maksama isyysrahan määrä on n. 60% palkasta. Hyvällä sägällä kuitenkin työnantaja maksaa isyysloman aikana normi palkan ja tällöin isyysraha maksetaankin työnantajalle. Saa nähdä miten miehen työantaja isyyslomaan suhtautuu.

<3 Riina

2 kommenttia:

  1. Parhaan taloudellisen hyödyn isyyslomasta saa pitämällä sen samaan aikaan kun pitää vuosilomaa eli saa täyden palkan töistä ja isyysrahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Maksimoidaan kuitenkin mielummin yhdessä viettetty aika <3

      Poista