2015-11-13

Vauraammaksi

vauraus ja talous tasapainoon

Kodin KonMarituksen jälkeen oli aika käydä talouden kimppuun. Lainasin Varastumisen perusteet-kirjan verkkokirjastosta ja laitoin muutaman muun kirjan varaukseen lähikirjastoon. Uskon, että kaappien siivoamisen ja järjestämisen jälkeen talouden tasapainotus on aika luontevakin seuraava projekti. Rakastan tätä ympäristöä, jossa mihin tahansa haasteeseen löytyy ratkaisu muutaman kirjan lukemalla, tai parin minuutin youtube-videon katsomalla.

Kyseessä ei ole mikään "haluatko miljonääriksi"-projekti, vaan haluan vain, että mulla on rahaa niihin asioihin, mitä oikeasti haluan. Oma talouden hoitoni on keskittynyt lähinnä asp-säästämiseen ja pikkuhilujen tunkemiseen muutamaan rahastoon. Kun tilille tippuu tuloja, niin ne on ihan varmasti käytetty sentilleen siihen menneessä, kun tiedän rahaa tulevan seuraavan kerran.

Eniten omassa taloudessa harmittaa, ettei koskaan ole juuri siihen asiaan rahaa mitä haluaisin, tai sitten en vaan raaski sillä hetkellä panostaa. Esimerkiksi kurssit ja seminaarit on tästä hyvä esimerkki. Parturissakaan en ole raaskinut käydä muutamaan vuoteen....

On silti itseasiassa  huojentavaa, että homma hoituu oikeastaan vaan budjettia viilaamalla. Kun raha on alkukuusta merkitty tiettyä tarkoitusta varten, niin sen käyttää luontevammin juuri niihin. Tähän asti raha on sulanut tehokkaasti ruokaan, vaikka alkukuusta näyttäisikin, että johonkin ylimääräiseen olisi rahaa.

Rahan budjetoinnin voi kirjan mukaan tehdä helposti prosentein. Kyse ei loppujen lopuksi ole siitä, että kuinka paljon rahaa on käytettävissä, vaan siitä miten sen käyttää. Jokaisella ihmisellä on tietenkin hieman henkilökohtaista vauhtelua budjetissa, mutta nämä ovat ihan hyvät raamit. Jos esimerkiksi päivittäiseen kulutukseen menee paljon enemmän, kuin 55% tuloista, voidaan miettiä elääkö yli varojen, pitäisikö tuloja lisätä, tai menoja suunnata eri tavalla.

10% säästöön. (Laitan tästä osuudesta hieman rahaa pahanpäivän varalle varapuskuriksi. Tähän ryhmään mulla kuuluu myöskin asp-säästäminen.

10% sijoituksiin Tähän ryhmään mulla kuuluu rahastot

10% Opiskeluun (Seminaarit, messut, kirjat, verkkokurssit jne.)

5% Hyväntekeväisyyteen.

55% Päivittäis kulutukseen (vuokra, laskut, ruoka jne. )

10% Tuhlaamiseen (ulkona syöminen, parturi, vaatteet jne.)

Tästä on hyvä jatkaa <3

-Riina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti