2015-09-04

Pehmennyt pää ja hammastahnaa


Luomu hammastahna

luomu hammastahna

Eilen illalla havahduin puoli yhdentoista maissa, että F:n piti viedä seuraavana päivänä kouluun puoli litraa pihlajanmarjoja. Olin täydellisesti unohtanut koko jutun! Istuin tukka märkänä Helmiä kauhistuneena lukien, eikä pimeyteen sukeltaminen tuntunut kyllä yhtään houkuttelevalta. Onneksi Kiinanmuurin pihassakin on muutama pihlajapuu ja V lupautui urheasti marjametsästykseen. Ei siinä kauaa nokka tuhissut, kun pieni pussillinen oli täynnä, mutta voisi nää hommat tietenkin vähän aijemminkin hokasata. 

V osti myös eilen uuden hammastahnan lapsille, Lasten hammastahnoissa fluorittomuus on aina ihan hyvästä. Fluori nieltynä on myrkky, vaikkakin se hampaita suojeleekin vähentäen karies bakteerien määrää suussa. Nielemistä ihan pienimmillä lapsilla on kuitenkin hieman hankala estää.  Fluorin käytössä on ratkasevaa määrät. Pieni lapsi voi saada fluorimyrkytyksen jo syömällä tuubillisen aikuisten hammastahnaa.  Fluori myrkytyksen ensi oreina on usein pahoinvointi. Fluori voi kerääntyä elimistöön myös pitkällä aikavälillä ja yli innokas fluorituotteiden käyttö voi myrkyttää kehoa puoli salaa. Fluorin on sanottu myös aiheuttavan luusyöpää, lisäävän kielteisiä vaikutuksia keskushermostooon, rasittavan kilpirauhasta, ekä suolistoa  ja heikentävän oppimiskykyä. Fluorin määrän  vedessä ollessa 1,5ml/l sen on sanottu saattavan nostaa riskiä lonkkamurtumille, tuhoavan immuunipuolustusta ja tekevän hallaa sikiön kehitykselle.  Fluorin liiallinen käyttö saattaa kääntää reikintymiseltä suojaavat ominaisuudet päälaelleen ja tehdä hampaista laikukkaita, helposti reikiintyviä ja lohkeilevia.  Fluorin pelätään myös imeytyvän tehokkaasti elimistöön limakalvoilta. Vaikka pyrkimys on käyttää fluoria vaikka hammastahnan muodossa paikallisesti, niin se saattaakin salakavalasti rasittaa elimistöä. Selkeää näyttöä on vaikea kaivaa, mutta ylivarovaisuus yleensä kannattaa. Vaikka pyrkisikin noudattamaan fluorin annosteluohjeita, niin pitkällä aikavälillä kehoon kertyneen fluorin vaikutuksia on hankala sanoa ennalta. Bisofenoli-a:takin pidettiin täysin turvallisena ja miten kävi.... Vaikka fluorista luopuisikin, niin  onhan meillä ksylitoli ja kookosöljy....Urtekreamin hammastahna maistuu ja tuoksuu ihan lakritsilta, mutta suuhun jää kuitenkin aika vinha raikas maku hammaspesun jälkeen.

Tää tahna ei sisällä myöskään haitallisia parabeenejä. On hulluakin, että monista lastenkin tahnoista näitä myrkkyjä kuitenkin löytyy. Parabeenit saattaa aiheuttaa mm. aikaistunutta puberteettia ja niitä on löydetty myös rintasyöpä kasvaimista.

.... Ehkä sinne luolaan muutto ei ole kovin kaukana... 

<3 Riina 

x

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti