2015-09-21

Myrkkyjä lasten ulkovaatteissa?


perfluoratut yhdisteet lastenvaatteissa

Kylmät syysilmat saa tressaamaan ulkovaatteiden hankinnasta. Myrkyttömyys, eettisyys ja ekologisuus aiheuttaa harmaita hiuksia. Voiko mihinkään enää luottaa ja onko missään sitä täydellistä lasten talvihaalaria?

Esimerkiksi Polar o pyretin vaatteet tehdään 11. eri maassa.Kiinassa, Intiassa, Latviassa, Liettuassa, Bangladeshissa, Etelä-Koreassa, Ruotsissa, Saksassa, Thaimaassa, Pakistanissa ja Turkissa.  Eu:n ulkopullella valmistettuja vaatteita perustellaan usein sillä, että merkki tuntee tehtaat monien vuosien takaa. Monet merkit saattavat käydä tarkastamassa käyttämänsä tehtaat kerran vuodessa. Kaikki väärinkäytökset tuskin kuitenkaan pikavisiiteillä paljastuu... Riittääkö  oman merkin vakuuttelut ihmisoikeuksien noudattamisesta ja kohtuullisen palkan maksamisesta, jos maan lait eivät niitä takaa? Monet eko-vaatteetkin on valmistettu Turkissa. Turkki ei kuitenkaan ole eu-maa ja ihmisoikeuksia poljetaan siellä oikein urakalla. Tehtaan ollessa Turkin sijaan Portugalissa, voin huokaista ehkä hieman helpottuneemmin.

Öko-tex merkki takaa sertifikaatin asettamien myrkkyjen raja-arvojen alittamisen. Tuotteissa voi öko-tex merkistä huolimatta olla silti mm. perfluorattuja yhdisteitä, joita käytetään esimerkiksi likaa ja vettä hylkivissä kankaissa. Näidenkin käytölle on kuitenkin öko-tex sertifikaatin osalta asetettu tietyt raja-arvot.  En kuitenkaan usko, että turvallista rajaa oikeasti pystytään määrittämään.  Kemikaalien yhteisvaikutuksia on mahdotonta laskea!  Ongelmia syntyy myös siitä, ettei perfluoratut yhdisteet hajoa, vaan päätyvät lopulta lautaselle. Silloin ne saattaa aiheuttaa mm. oppimis-, ja käyttäytymishäiriöitä, maksasairauksia, heikentää elimistön vastustuskykyä, sekä häiritä kehitystä ja lisääntymistä.

Lähetin asian tiimoilta kyselyä myös Travalle oy:lle, jonka tuotteet on öko-tex sertifikoidut. Vastaus tulikin nopeasti:

"Hei
Tässä kangastehtaan vastaus kysymykseesi:

Käyttämänne ulkovaatekankaat käsitellään vettähylkiviksi fluoroyhdisteillä,  jotka kuuluvat  perfluorattuihin kemikaaleihin.
Käytetyt aineet ovat sallittuja.
Kiellettyjä perfluorattuja kemikaaleja ei käytetä.

Ystävällisin terveisin
Travalle Oy
Tampere

Voin myöntää, että täällä lastenvaateviidakossa kuuluu aika monta epätoivoista huokausta. Missä se täydellisen myrkyttömän eettinen talvivaate piileksii? 

<3 Riina

2 kommenttia:

 1. Heips! Nää ulkoiluvaatehommat on niin vaikeita! Mä oon tuskailujen jälkeen päätynyt ostamaan lapsille pääasiassa ulkoiluvaatteita, joissa on Bionic Finish Eco käsittely - http://www.rudolf.de/en/technology/bionic-finishreco.html (Vaikka kyllä meiltä Travallea ja Reimaakin kaapeista löytyy.) Jos olen oikein ymmärtänyt niin Bionic Finish Ecossa ei ole käytetty fluoriyhdisteitä...? Oletko tutustunut tuohon? Onkohan se myrkyttömyyden suhteen niin hyvä valinta kuin miltä vaikuttaa? Tuota Bionic Finish Ecoa käyttää ainakin Mini Rodini ja Lindex. Terkkuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Kuvassa näkyvä F:n välikausitakki on juurikin tuolla bionic finish eco käsittelyllä tehty vettä hylkiväksi...Löysin takin joskus Prismasta. Ei se tosin ollut varmaankaan mikään kauheen eettisesti tuotettu.. Niin olen kuitenkin ymmärtänyt, että tän käsittelyn ansiosta ei perfluorattuja yhdisteitä tuotteeseen lykätä.

   Olen myös huomannut Lindeksin ulkovaatteet. Kappahllillakin on Kaxs merkin ulkovaatteissa fluorihiilitön pintakäsittely, mutta Lindeksin ja Kappahllin käyttämien tehtaiden olosuhteet kyllä hieman arveluttaa... Polar o pyretkin on luopunut perfluorattujen yhdisteiden käytöstä tämän vuoden alusta. Didriksonilla ja Everestilläkin on pfc-vapaita tuotteita, joten onhan noita. Se täydellinen eko-merkki ulkovaateissa on silti vielä hakusessa.

   Mini Rodinista olen tosin kuullut paljon hyvää. Hirvittää vain hieman niiden hinnat, mutta laadusta maksaakin mielellään. Ilmeisesti Mini Rodinin vaatteet tuotetaan kuitenkin hieman lähempänä ja ne oikeesti panostaa luonnonmukaisesti tuotettuihin materiaaleihin ja myrkyttömyyteenkin. Mini Rodini on kyllä siinä suhteessa hyvin varteenotettava vaihtoehto....

   Poista