2015-07-31

Tyhjä syliHuh! Kysyin muutama päivä sitten siitä, että onko keskenmeno tabu. Uskon vahvasti, että Kaisu Joupin valokuvakirja- Tyhjä syli tulee juuri oikeaan aikaan. Vertaistuki niin keskenmenon, kuin kohtukuolemankin kokeneille on kullanarvoista. Silti sitä itse miettii miten voi olla, tai mitä sanoa sille, joka on sen kokenut. On hullua, että itse hautaudumme helposti surun kanssa yksin ja toisaalta taas ystävät jähmettyvät kauhusta, ettei vaan sanoisi mitään väärää. 
Itse ainakin myönnän jähmettyneeni. En osannut olla tarpeeksi ystäväni tukena. Pelkäsin, että vain lisäisin tuskaa sanoillani, vaikka tiedänkin, että tärkeintä olisi  ollut olla vain läsnä... Lopulta niiden rakentamiemme suojamuurien keskellä tuntui, ettei meillä ole enää mitään puhuttavaa, tai mitään yhteistä...  Tunnen siitä kaikesta edelleen valtavaa syyllisyyttä, vaikka siitä onkin jo melkein 10-vuotta. 
Tällä kirjalla on valtava merkitys!
- Riina 

2 kommenttia:

 1. Hei! Itse kohtukuoleman kokeneena voin sanoa, että vertaisten tuki on ollut tässä ihan parasta. Aluksi kun tämä tapahtui, eivät ystävät ottaneet yhteyttä. Eivät aluksi uskaltaneet ja sitten liian usein se meni siihen, että minä olin se lohduttaja.
  Nyt kun tapahtuneesta on kulunut kohta 8kk, itselläni on hirveä tarve puhua tapahtuneesta. Mutta koska ystävät eivät oikein tiedä mitä sanoa, puhun vertaisten kanssa.

  En nyt tiedä oliko tällä kommentilla päätä eikä häntää, mutta joka tapauksessa, tuo kirja lähti heti tilaukseen. On hyvä että näistä asioista puhutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa hyvä, että olet löytänyt vertaistukea. <3 Niin se varmasti onkin, ettei oikein kukaan ole opettanut mitä sanoa, tai kuinka olla surevan ihmisen kanssa. Kuinka paljon tarvitsisimme ystävien halauksia ja kuinka suuri muuri voi surusta kuitenkin tulla. Muistan itsekin, kuinka itkin ystävälleni puhelimessa, kun olin saanut kuulla uutiset. Pelästyin ja hämmennyin, kuinka se meni vahingossa noin. Hän kuulosti vahvemmalta... Ehkä sekin vei meitä kauemmas, sillä roolien olisi pitänyt tietenkin olla toisin päin... Mun olisi pitänyt osata olla olkapäänä hänelle. Sanat vaan loppui kesken...

   Kiitos, että kommentoit ja itsekin uskon, että Kaisun kirjalla on tärkeä paikka ja vertaistuki voi olla korvaamatonta. <3

   Poista