2015-05-12

Pitsaa ja liha pohdintaa


Tänään oli pitkästä aikaa pitsa päivä! Sen verukkeella saatiin isompikin poikanen omasta kotiluolastaan näyttämään nokkaa myös meillä. Spelttipohjaan tehty luomu karitsanjauhelihalla ja kahdella luomu juustolla höystetty pitsa maistui ihan hyvältä. Spelttipohja tekee pitsasta muutenkin jotenkin vehnä höttöä mehevämmän. Lapsien pitsaan meni luomu porsaan uuniulkofilettä, sillä F hiukan nyrpisti nenäänsä karitsanjauhelihalle.

Karitsanjauheliha oli muuten peräisin sen yhden Siurolaisen taiteilijan luomutilalta ja Kalevan Prismassa tuntuu olevankin kyseisen tilan lihaa aika usein lihatiskillä. On valtava onni, että luomulihaa löytyy jo niin hyvin perus ruokakaupoistakin! 

Tiedän, että luomussakin on vielä paljon tekemistä, jotta eläinten olot saataisiin oikeasti riittävälle tasolle. Eläinten pitäisi todellisuudessa tietty saada hoitaa poikasiaan kauemmin, kuin muutamia päiviä, mutta tietenkin luomu on aina 100-kertaa parempi, kuin tavanomaisesti tuotettu riistoeläin. 

Pientilojen suosiminen olisi kuitenkin parasta, mitä kuluttaja voi tehdä. Pienemmät tilakoot jo sinällään parantavat eläinten oloja, kun tuottajalla on oikeasti enemmän aikaa työlleen. Lapsiperheessa (kuten meilläkin) mennään kuitenkin usein raha edellä. Jos rahkeet riittäisi ostaisin ruokaostokseni varmasti Tilakaupasta, suoraan tuottajilta, tai kauppahallista. Toivon, että joskus pystyn vielä hyödyntämään heidän palveluitaan enemmän, kuin kerran, tai pari vuodessa. 

RuOkAtErKuIn:
Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti