2015-05-08

Kanapäivä


Prismasta on ollut taas luomu broilerit monta viikkoa loppu, mutta kun vihdoin tänään löysin hyllystä siipiä, niin ostin ne kaikki ja kiljahtelin riemusta! No heh... 3 rasiaa ja yks syötiin jo! :D Mies saa ostaa itselleen jotain muuta, mutta lapsille ja mulle ne riittää kolmeksi päiväksi. V nimittäin ei tykkää jostain syystä luomu broilerin mausta eikä se lämmennyt mun marinoimillekaan siiville. Itse en taas tehotuotettuja broilereita voi enää syödä.

En ihan tajua sitä, että toiset jaksaa dissata luomua. Kuulen usein, että "joo luomu lehmät syö vaan luomu laatuista iv-rehua, eli ihan yhtä paskaa, kun kaikki muukin". Luomu on mun mielestä mahtava laadun tae. Se on takuu Gmo-vapaasta tuotteesta. Käsittääkseni luomussa eläimiä ei voi olla ilman peltoja, jolle lannan voi levittää. Nautojen päivittäisestä ravinnontarpeesta 60% pitää olla karkea rehua, eli nurmirehua,laidunruohoa,  naatteja, viljakasvien olkia ja viherjauhoja, tai juurikasveja.  Eläimiä lääkitessä luomussa eläimistä saatavien elintarvikkeiden varoaika on kaksinkertainen tavanomaiseen nähden. Eläimiä, joiden elinaika on alle vuoden, kuten siipikarja ja tuotantosiat saa lääkitä vain kerran elinaikana. Muutoin siirtymäkausi aloitetaan alusta. Eläimet, joiden elinaika on yli vuoden saa lääkitä kolmasti 12kk aikana, muutoin eläin menettää luomukelpoisuuden ja aloittaa siirtymäkauden luomuun alusta. Ikkunoita navetassa pitää olla 5% lattia pinta-alasta. Eläinten kiinni kytkeminen on kielletty. Nautojen tulee päästä ulos ympäri vuoden ja laidunkaudella laitumelle. Etelä-Suomessa laidunkausi on kesäkuun alusta syyskuun loppuun.  Sikojen pitää päästä ulkotarhaan, jalottelutarhaan, taikka laitumelle toukokuusta-lokakuuhun. Siipikarjan pitää päästä ulkotarhaan aina, kun säät sen sallivat. jne. (lähde Evira)

Tietenkin parasta olisi hankkia ruoka tilalata, jonka tunnet, jotta voi olla varma eläinten hyvinvoinnista, eikä vain luomu säädökset juuri ja juuri ylittäneiltä tiloilta. Silti luomulainsäädäntö on hyvä alku!

<3  Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti