2015-04-09

Tappava aspartaami

Jono on pitkä. Monijalkaiset otukset hyppäävät makeaan liejuun ja syövät sitä ahnaasti. Se valinta kuitenkin osoittautuu otuksille kohtalokkaaksi. . Aspartaami on hermomyrkky, joka tappaa muurahaiset nopeasti. Se yliaktivoi muurahaisten aivosolut ja ne kuolevat.

Itselläni ei ole koskaan ollut mitään varsinaista tarkoitusta lipitellä asartaamilla makeutettuja limsoja, tai mehuja. Myönnän silti, että jossain vaiheessa elämääni ostin mielummin Pepsi maxia, kuin tavallista Pepsiä maun takia. Keveydellä ei sinänsä ollut merkitystä. On hassua, että vaikka aspartaamista on kirjoitetu jo paljon, niin yhä edelleen kuulen kaupassa usein jonkun valitsevan ligth limsaa, "koska se ei lihota". Totuus on kuitenkin hieman karumpi. Aspartaami kun mm. lisää näläntunnetta. Tutkimuksissa koe-eläinten se aivojen osa, joka säätelee kylläisyyden tunnetta näytti aspartaamia saaneilla eläimillä häiriintyneen. 

Aspartaami (E951) on keinotekoinen makeutusaine. Se hajoaa korkeissa lämpötiloissa, eikä sovi siksi oikein leivontaan. Aspartaami keksittiin vahingossa mahahaava lääkkeen kehittelyn lomassa 1965 ja siitä lähtien sen turvallisuudesta on kiistelty. Jo 1971 tehdyissä tutkimuksissa sen epäiltiin aiheuttavan aivovaurioita koe-eläimille. Kokeen tuloksia ei kuitenkaan pidetty luotettavina ja vedottiin siihen, että koe oli tehty hutiloiden. 

Aspartaami on vuosien aikana epäilty aiheuttavan migreeniä, päänsärkyä ja olevan yhteydessä monien psyykkisten sairauksien syntyyn. Ramazini instituutti on vuonna 2005 tutkinut aspartaamin ja eri syöpien yhteyttä ja saanut toistuvasti tuloksia, jotka osoittavat aspartaamin altistavan syöpien synnylle. 

USA:n elintarvikevirasto on julkistanut kansalaisten ilmottamien sivuvaikutuksien listan, joiden epäillään johtuvan aspartaamista. Haittavaikutuksia on listalla yli 10 000. Yleisimpiä oireita on ollut päänsärky, pyörrytys, huono tasapaino, mielialan vaihtelut, pahoivointi, vatsakivut, nielemiskivut, näköhäiriöt, kouristukset, epileptiset kohtaukset, muistin heikkeneminen, väsymys, heikkous, ihottumat, unihäiriöt, unettomuus, rytmihäiriöt, tuntoaistin häiriöt, turvotus, hengenahdistus, kutina, hiusten lähtö ym... 

Aspartaamin korvaajaksi on tullut kauppojen hyllyille strevioglykosidi, mutta meneekö tässäkin sitten lapsi pesuveden mukana, kun käsittelemättömän stevian myynti on ehdottomasti kielletty!? 


- Riina 

2 kommenttia:

 1. Moi, sillon kun itte odotin kaksosia niin kaupassa törmäsi toiseen raskaana olevaan naiseen joka otti light-limua...kuulemma, oli vähemmän sokeria...juuuh. siinä sitten kerroin totuuden hyvästä makeutusaineesta ( oli aspartaamia). toinen yhtä karmaiseva makeutusaine on fenyliinialaniini.pyöritteli mulle sillmiään ja totesi, että ei uulemma aio lihoa raskaana ollessaan. Hohhoijaa. äly hoi älä jätä.

  -siperoinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Sitä toisaalta toisille paukutetaan neuvolassakin, ettei vain painoa tulisi raskausaikana liikaa. En tiedä paljonko voi syyttää yksilöitä, sillä niinhän meille on opetttu. "valitse kevyt-tuote". Uskon kuitenkin vahvasti, että paluu luonnollisuuteen ja mahdollisimman käsittelemättömään ruokaan herättää meidät ajattelemaan mitä kehomme oikeasti tarvitsee voidakseen hyvin.

   Poista