2015-04-26

Eroon lopullisesti keittiön ällötyksistä!

puinen leikkuulauta

Löysin siis Puutarhamessuilta täydellisen leikkuulaudan ja nyt vihdoin sai muoviset leikkuulaudat oikeasti kyytiä! Hyvästi ällötykset!

Eviran johdolla pitkään puisten leikkuulautojen hyödyllisiä ominaisuuksia on vähätelty. Muovia on pidetty ammattikeittiössäkin hygienisempänä varsinkin raa´an  lihan leikkaamisessa. Todellisuudessa haitalliset bakteerit lisääntyvät muovisella pinnalla herkemmin, kuin taas puinen pinta itseasiassa on antibakteerinen ja tuhoaa haitallisia bakteereja verraten tehokkaasti. Muovisten leikkuulautojen pinta naarmuihin voi jäädä esimerkiksi salmonella bakteeri muhimaan, eikä muovista lautaa välttämättä saa pestyä tarpeeksi tarkasti.

Edelleen Eviran sivuilla kuitenkin lukee seuraavaa:
" – Ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa. Muovilaudat on kätevä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista.  Puinen leikkuulauta soveltuu parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esim. leivälle ja muille leipomotuotteille. Yleensä  puumateriaali on niin huokoista, että se voi imeä itseensä likaa, vettä ja pesuaineita sekä jäädä pitkäksi aikaa kosteaksi.   Elintarviketeollisuudessa käytetään yksinomaan muovisia leikkuualustoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä (EU:n yleinen hygienia-asetus N:o 852/2004). "
Uskon kuitenkin, että jos raa´an lihan leikkaamiseen hankkii oman puisen leikkuulautansa, niin ongelmaa tuskin syntyy. 
Ajatus siitä, että muovilaudalla näkyvistä viilloista irronneet muovihiput on itseasiassa päätynyt elimistööni puistattaa!  Muoviset kauhat ja paistinlastat onneksi katosi keittiöstäni jo aikoja sitten, mutta  muovin eliminoiminen ja laadun parantaminen tässä huushollissa varmaankin jatkuu loppuelämän. Toivon silti todella, että voin vähentää edes hieman lasteni ja itseni elimistön myrkkykuormaa. 
-Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti