2015-03-23

WHO varoittaa Roundupissakin olevasta glyfosaatista


Glyfosaatin haitoista on puhuttu jo pitkään. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että glysofaatti aiheuttaisi syöpää, dna-vaurioita, keskenmenoja ja sikiövaurioita. Roundup pelkoa on silti leimannut hörhö leima ja aineen vaaroja on mielestäni vähätelty.

Nyt kuitenkin WHO antoi varovaisen varoituksen Glyfosaatin mahdollisesta syöpäriskistä. Ilmoitukset haitoista on kuitenkin epämääräisiä. "Ehkä" ,"Mahdollisesti", "On viitteitä... "Rajoitetusti todisteita" Ehkä hieman epämääräisillä lausunnoilla on haluttu välttää pakokauhu. Glyfosaattia sisältävä Roundup tuotemerkki on yksi maailman myydyimmistä torjunta-ainesta.  Glyfosaatin myynti on sallittu  eu-maissa ainakin 2015-vuoden loppuun saakka. Eu pohtiikin nyt Saksan johdolla glyfosaatin tulevaisuutta eu-maissa. On epäilty kuitenkin, että WHO:n varoitus vaikuttaa myös eu:n kantaan.

Suomen pohjoinen ilmasto tekee vielä rankemman vaaran glyfosaatin käytölle.  Roudan takia glyfosaatti säilyy maaperässä pidempään ja kulkeutuu myös vesistöihin.

Luonnollisempaa torjunta-ainetta on mahdollisuus saada koivutisleestä, mutta koska sitä ei voi patentoida, niin maksajia tarkemmalle tutkimukselle myyntiluvan saamiseksi ei tunnu löytyvän.

Toivon todella, ettei kaupungit käyttäisi varsinkaan lasten leikkipaikoilla glyfosaattia rikkakasvien torjuntaan!

- Riina

ps. muista luomu!


http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194968958752/artikkeli/who+lta+rankka+arvio+yleinen+torjunta-aine+voi+altistaa+syovalle.html
http://issuu.com/mttelo/docs/mttelo_2-2011/9'
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/247653-aiti-huolestui-kiisteltya-rikkamyrkkya-levitetaan-yha-puistoihin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti