2015-03-30

Märkiä unia


Näen märkiä unia metsän omistamisesta. Salaa toivon, että voisin olla yksi ihminen lisää luonnollisen metsänhoidon eturintamassa. Avohakkuut, kun ei edistä mitenkään järkevää metsänhoitoa, sillä niiden jälkeen luonnollisen ekosysteemin elpyminen kestää turhan kauan. Istuttamalla uusia, usein yhtälajiketta olevia puita, saadaan aikaan vain lajiston köyhtymistä. Onko meillä oikeutta tehdä sama metsille, mitä olemme pelloillemme tehneet? 

Yksipuolistamalla lajistoa aiheutamme luonnolle sellaisen nälän, jota ei lopulta lannotteillakaan ratkaista. 

Metsä unelmin: 

 Riina <3 
2 kommenttia:

 1. Itse olen perinyt metsää. Näen metsän omistamisen ennen kaikkea sijoituksena, en tosin kaikkein tuottoisimpana sijoitusmuotona. Tarkotus olisi mahdollisesti myydä jossain vaiheessa tilani, mutta en nää sitä tällä hetkellä järkevänä vaihtoehtona, sillä olen opiskelija tällä hetkellä ja myyntivoitto katsottaisiin tuloksi, joten menettäisin tukeni. Siihen olen tyytyväinen, että metsän hinta on kohonnut mukavasti kyseisellä alueella.

  Tuosta mainitsemastasi lajien yksipuolistumisesta sen verran, että on totta, että yksipuolinen lajien kasvattaminen heikentää kokonaistuotantoa. Toisaalta metsätaloudellisesti kannattavaa on kasvattaa samaa lajia järkevän kokoisella yhdellä kuviolla. Mutta monimuotoisuudesta voi huolehtia siten, että kasvattaa yhdellä kuviolla koivua ja toisella kuusta huomioiden lajille otollisimman kasvuympäristön.

  VastaaPoista
 2. Koivumetsässäkin on hyvä kasvaa muitakin puita. Kaatuneista puista taas tulee eläimille koteja. Isoilla maakoneilla metsään rynniminen tuhoaa maapohjaa. Hevosmetsurit jättää onneksi jälkeensä hieman vähemmän tuhoa. Siksi suosisin niitä.

  Metsä on hyvä nähdä sijoituksena muutoinkin, kun vain puuston kannalta. Ekologisesti hoidettu metsä tarjoaa myös arvokkaita luontaistuotteita. Esimerkiksi puhtailta alueilta kerätyt käävät ovat arvokkaita löytöjä.

  Maan ja metsien riistäminen euron kuvat silmissä ei ole kovin pitkäjänteistä. Pitää nähdä myös kokonaisuus ja että kuinka tärkeitä elämänkannalta metsät ovat. Kuinka paljon voimme ottaa, antamatta samalla mitalla takaisin?

  Tälläkin hetkellä valtion metsiä hakataan ajattelemattomasti. http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/metshallituksen-trkyhakkuut-kainuussa-kaikki-/blog/52141/

  VastaaPoista