2015-02-28

Mutku mää haluun luomutalon!

Luettuani jutun entisestä Greenpeace aktivistista Jarmo Pyyköstä, joka rakentaa luomutaloja homeesta sairastuneille, tulee väistämättä tunne, että minäkin haluan myrkyttömän talon! On jokseenkin käsittämätöntä, että nykyiset energiamääräykset pakottaa valitsemaan sen "vähemmän pahan" vaihtoehdon, kun voisi valita sen parhaankin.

Mietin jo kuumeisesti pystyisimmekö asumaan alle 50m2 talossa, johon energiamääräykset ei ylety. Ei ehkä onnistu.... Mutta saahan sitä haaveilla?!

Maria Nordin ennusti, että hyvästä sisäilmasta tulee seuraava superfood.  Uskonkin, että hän on oikeassa! Luulen, että ihmiset helposti turtuu huonoon sisäilmaan, eikä näin ollen edes tiedä millainen olo olisi silloin, kun voisi elää hyvässä sisäilmassa.

Pyykön tekemät luomutalot kuulostaa hurjan hyvältä. Ollaan jo vuosia puhuttu miehen kanssa mm. siitä, että tuleva talo rakennetaan pilareille... :

"Pyykkö on piirrättänyt 74 neliön mallitalon hirrestä. Hän veistää rungon, asiakas päättää lopusta. Suositus on, että talo perustetaan pilareille, ullakolle jää reilu ryömintätila ja kosteat tilat on erotettu muista rakenteista. Silloin talon tuuletus toimii ja sen kuntoa on helppo seurata"

"Seinissä pelkkää hirttä, ei lisäeristettä. Ala- ja yläpohjaan tallattua kutterihöylän lastua. Ikkunoiden ja ovien liitokset puutapein, ei liimalla. Ikkunapokien ja -karmien väliin kangassuikaleita, ei tiivistysnauhaa. Rautahella ja peltihormi, läpivienti hiekalla. Hellan perusta luonnonkivillä, ei betonilla."

Muita mielenkiintoisia taloja:
http://www.modernihirsitalo.fi/
http://www.luomura.com/talotarinoita/
http://www.meidantalo.fi/lammitys/bruno-eratin-ekotalo
http://www.ts.fi/teemat/koti+ja+asuminen/58740/Vedatalo+elaa+auringon+mukana

- RiinaEi kommentteja:

Lähetä kommentti