2015-02-25

Kuminauhakorujen kuolema

kuminauhakorut, flataatit

Luin vasta tänään Maria Nordinin linkkaaman jutun kuminauhakourujen ftalaateista. Maria kertoi, että joidenkin merkkien kuminauhakorutarvikkeiden flataattien määrä on ylittänyt turvarajoitukset 500-kertaisesti!

Osassa testatuissa kumilenksutarvikkeissa on ollut myös CE-merkki, jonka pitäisi taata se, että tuotteissa noudatetaan EU turvallisuus normeja. Leluja vedetään toki sitä mukaan markkinoilta pois, kun lelujen pistokokeita ehditään tehdä, eikä näin ollen kiinni jääneitä tuotteita saa myydä enää kaupan hyllyllä. Kaikkia kuitenkaan ei vaan viranomaiset ehdi tastaamaan.

Tukes lupasi viime vuonna selvittää kuminauhakorujen turvallisuuden tekemällä pistokokeita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ei silti aio sitä ennen toistaiseksi ryhtyä  sen kummempiin toimiin korutarvikkeiden vetämiseksi pois kaupoista, vaikka Irlannista ja Briteistä huolestuttavia uutisia onkin kuulunut etenkin viime vuoden puolella. Sitä en tiedä, että onko Tukes ehtinyt pistokokeita jo tehdä.

Flataatit on muovinpehmentäjiä jotka ihmiskehoon päästessään on hurjia hormooninhäiritsijöitä ja joiden pelätään nostavan myös syöpäriskiä.

Täytyy myöntää, että olen toisaalta ihan tyytyväinen. En ollut mitenkään kauhean riemuissani, kun F sai kuminauhakorutarvikkeita lahjaksi sieltä sun täältä, mutta ajattelin tytön kuitenkin innostuvan niistä. Hassua kyllä, vaikka F onkin askarteluhullu, niin kumilenksut on ollut lähinnä nukkeleikeissä hiuslenksuina... Vaikka en tiedä onko juuri meidän kuminauhoissa flataatteja, niin  kuminauhat lensivät roskiin. Nyt jälkikäteen mietin sitäkin, että olisiko ne pitänyt viedä johonkin ongelmajätelaitokselle?

- Riina

http://www.mummypages.ie/worry-sparked-following-new-loom-band-research
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/loom-band-charms-taken-toy-4129783
http://www.iltasanomat.fi/kuninkaalliset/art-1288733710354.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti