2015-02-24

Arseenia siellä ja myöskin täällä

Viime päivinä on uutisoitu melko laajasti riisin suurista arseeni pitoisuuksista. Arseeni onkin aine, joka  kohottaa syöpäriskiä, lisää altistumista  diabetekselle, sekä sydän ja verisuonitauteihin. Olisi kai helpompi ajatella, että kohu on vain perunantuottajien salaliitto riisiä vastaan, mutta itseasiassa mekin ollaan asian kanssa  paikoitellen kusessa.

Suomessa maaperässä on paikoitellen varsin korkeita pitoisuuksia arseenia. Arseenia löytyy luontaisesti kallioperästä ja moreenista etenkin malmirikkailla alueilla. Suomessa arseeni esiintyy lähinnä arseenikiisuna. Arseenia saattaa päästä ympäristöön myös puunsuojeluaineiden ja kasvinsuojeluaineiden kautta. Lisäksi esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden palamistuotteista, tai metallinjalostamoiden päästöistä voi arseenia päästä saastuttamaan ympäristöä.

Suomessa on mitattu etenkin Tampereen eteläpuolella, sekä Hämeenlinnan seudulta ja Kittilästä suuria arseeni pitoisuuksia maaperästä. Geologian tutkimuslaitoksen tutkijat vakuuttavat, ettei useimpiin kasveihin, tai eläimiin arseenia kerry suurissa määrin, myös marijoissa ja sienissä arseenia kertyy pahimmillakin alueilla varsin niukasti. Sen sijaan kallioporakaivojen vedet saattavat saastua riskialuella, kun taas rengaskaivoissa, tai vesijohtovedessä ei arseenia yleensä esiinny. . Ihmiseen siis arseenia saattaa kulkeutua lähinnä juomaveden kautta ja arseeni onkin Suomessa radonin lisäksi merkittävin kaivoveden terveysriski.  Pohjavesi liuottaa kallioperästä aineksia, joka yleensä on toki ihmisille varsin hyödyllistäkin. Esimerkiksi Lohjan alueella pohjaveteen on liuennut tavallista suurempi määrä mangeesiumia ja kalsiumia, joka on varsin hyödyllistä terveydelle. Samalla tavoin saattaa kuitenkin liueta myös kallioperästä arseenia.  Sen takia ei ole liioteltua testata porakaivojen vesi varsin tarkasti!

Katso myös:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/arseeni-kymmenientuhansien-porakaivojen-ongelma-suomessa-/2012244
http://projects.gtk.fi/ramasfi/tutkimus/arseeni.html
http://yle.fi/uutiset/juomaveden_arseeni_voi_olla_sydanriski/6862395
http://arkisto.gtk.fi/ej/ej45/ej45_pages_45_49.pdf
http://www.gtk.fi/_system/print.html?from=/_system/PressReleases/news_0354.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti