2014-12-02

Krääsätön joulu

Krääsätön joulu

Sähköpostiini kolahti Luonto-liitolta haaste pohtia krääsätöntä joulua ja krääsän syvintä olemusta. 
Hoitovapaalla ollessa lahjoja tuleekin mietittyä entistä tarkemmin. Vaakakupissa painaa ekologisuus, eettisyys ja kestävyys. Lahjoja ostetaan lähinnä lapsille. Seitsemän vuotias tyttäreni saa tänä jouluna esimerkiksi käytetyn maalaustelineen.  Ne harvat aikuiset, joille lahjan ostan saavat usein minulta ruokalahjoja.

Tuntuu, että kaikilla on niin paljon kaikkea, että kaaoksen hallintaan ja tavarasta eroon pääsemiseen  käytetään valtavasti aikaa ja energiaa. Nykyajan ihmisellä on enemän tavaraa, kuin entisaikojen kuninkailla ja siinä missä kuninkailla oli palvelijoita pinoamassa ja viikkaamassa tavaroita, niin nykyään yksi pieni ihminen koittaa selviytyä siitä kaikesta! En halua ainakaan omalta osaltani kartuttaa ihmisten tavara ahdistusta. En yhtään ihmettele, että yhä usemapi jättää kaiken; Myy tavaransa ja omistusasuntonsa ja vapautuu omistamisen kahleista. Niinhän se menee, että kun omistaa vähän, on pienet huolet ja kun omistaa paljon, niin on isot huolet. Omistamisesta luopumisessa on myös mielestäni kaunis ajatus elämään luottamisesta.

Toisen ihmisen läsnäolo ja aika taitaa olla nykyään paljon arvokkaampaa valuuttaa, kuin yksikään tavara. Meillä joulunvietto alkaa talvipäivän seisauksesta ja joulun täyttää läheisyys,  ruoka ja villasukat.

Rakkaalleni aijon tänä jouluna antaa lupauksen treffeistä. Emme nimittäin ole 7-vuoteen käyneet muuta, kuin ruokakaupassa kahdestaan. Pitänee valjastaa tuffa ja tummu avuksi.

Paljasjalkaisille luonnon energiaa huokuville ystäville voisi antaa lahjaksi vaikka lähde-reissun ja hakea yhdessä lähdevettä suloisiin lasipulloihin.

Erään ystäväni meinaan kaapata mukaan Keltaselle talolle, tai vaikka taidenäyttelyyn. 
Anna jotain muuta- sivustolla on myös mahtavia ideoita lahjoiksi!

Mitä aineettomia lahjoja sinä antaisit ja millainen olisi sun krääsätön joulu?

-R

1 kommentti: